Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ögonen skadas av försämrat blodflöde

Svenska forskare har visat att en minskad syretillförsel till ögat kan orsaka inflammationer i näthinnan. ”Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt”, säger forskaren Linnéa Taylor.

Publicerad den: 2015-05-22

Annons

Forskningen har utförts på möss, där en del var normala och andra hade gjorts genetiskt oförmögna att uttrycka ett särskilt protein som heter galectin-3. Proteinet finns inte i en frisk hjärna utan bildas endast i hjärnor som har en pågående inflammation.

– Ingen trodde från början att det minskade blodflödet skulle kunna påverka också ögonen. Men sedan såg vi att mössen betedde sig avvikande, som om de blivit halvblinda. Det visade sig mycket riktigt att de hade tydliga skador i näthinnan. De möss som inte hade något galectin-3 hade däremot ingen celldöd i näthinnan, säger Linnéa Taylor som är post-doc i oftalmologi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Hennes studie är en vidareutveckling av tidigare forskningsfynd som gjorts av universitetskollegan Tomas Deierbirg.

I studien utsattes mössen för en 30-procentig minskning av blodflödet till hjärnan. Det motsvarar den ungefärliga reduceringen av flödet hos människor som har stela blodkärl. Däremot var det inte minskningen av flödet som gav mössen ögonskador, utan istället en inre inflammation i näthinnan som orsakades av syrebristen.  

– Att denna typ av inre neuroinflammation bidrar till nervcellsdöd i näthinnan är något helt nytt. Denna mekanism kanske kan ligga bakom, eller i alla fall bidra till, flera näthinnesjukdomar vars ursprung inte är helt känt. Vid grön starr exempelvis behandlar man ju trycket i ögat, men nervcellsdöden fortsätter ändå. Det kan bero på en inre inflammation i näthinnan, säger Linnéa Taylor i pressmeddelandet.

Hoppas på nya läkemedel

Annons
Annons

En förhoppning är att näthinnesjukdomar skulle kunna behandlas genom att bromsa effekten av proteinet galectin-3. I dagsläget arbetar flera läkemedelsföretag med att utveckla sådana produkter. Linnéa Taylor hoppas att fler neuroforskare får upp ögonen för kopplingen mellan inflammation i hjärnan och inflammation i ögat.

– Det har gjorts väldigt lite forskning om denna typ av inre inflammation i näthinnan. Men våra fynd tyder på att om en patient har en skada i hjärnan, så är det mycket möjligt att samma typ av skada finns också i näthinnan. Synen har ju stor betydelse för en människas livskvalitet, så det är viktigt att vara medveten om denna risk, säger Linnéa Taylor.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Neuroinflammation.

Hur viktiga kan dessa fynd vara för patienter med näthinnesjukdomar? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Lunds universitet - http://www.lu.se/article/inre-inflammation-i-nathinnan-kan-ligga-bakom-ogonsjukdomar?ref=pressrelease

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons