Nyhet | Neurologi

Ovanlig genvariant skyddar mot Alzheimers

Ett fåtal personer bär naturligt på genvarianten som forskare menar skyddar mot Alzheimers. Upptäckten kan möjliggöra behandling av sjukdomen, skriver Dn.se. – Mediciner som härmar effekterna av genvarianten skulle ha potentialen att både sakta ner kognitivt förfall och att förebygga Alzheimers, säger Kári Stefánsson, chef för forskningsinstitutet deCODE Genetics i Reykjavik till Nature, där studien publicerats.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-07-12
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Ett fåtal personer bär naturligt på genvarianten som forskare menar skyddar mot Alzheimers. Upptäckten kan möjliggöra behandling av sjukdomen, skriver Dn.se.

– Mediciner som härmar effekterna av genvarianten skulle ha potentialen att både sakta ner kognitivt förfall och att förebygga Alzheimers, säger Kári Stefánsson, chef för forskningsinstitutet deCODE Genetics i Reykjavik till Nature, där studien publicerats.

Annons
Annons

Forskare på Island har upptäckt mutationen hos mellan 0,2 och 0,5 procent av de 400.000 svenskar, islänningar, norrmän och finländare som studerats. Den som naturligt bär på genvarianten har fem gånger större chans att nå 85 års ålder utan att drabbas av Alzheimers.

Genvarianten förklarar inte förekomsten av sjukdomen, men Stéfansson menar att den ger en viktig insikt i hur det bryter ut.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ovanlig-genvariant-skyddar-mot-alzheimers

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons