Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Protein kan öka risken för stroke

Ett speciellt protein som återfinns i hjärnans minsta blodkärl kan påverka risken att drabbas av stroke. Det visar svensk forskning som nyligen har publicerats i tidskriften Development Cell.

Publicerad den: 2015-06-29

Annons

Det är välkänt att de minsta blodkärlen i hjärnan, så kallade kapillärerna, har tätare väggar jämfört med blodkärl i andra organ. Det beror bland annat på att kapillärerna innehåller särskilda celler som heter pericyter. Celltypen finns även i andra organ, men i hjärnan är pericyten nödvändig för att blod- och hjärnbarriären ska utvecklas korrekt. Det är denna barriär som utgör kontrollen för vilka ämnen som hjärnans nervceller kommer i kontakt med. Om blod- och hjärnbarriären fallerar ökar det exempelvis risken för stroke.

Via studier på möss har forskare vid Göteborgs universitet upptäckt att hjärnans pericyter innehar ett särskilt protein som heter FoxF2 - vilket saknas i pericyterna i andra organ. FoxF2 verkar vara inblandat i processen som gör blodkärlen tätare.

Annons
Annons

– Möss som har för lite, eller för mycket, FoxF2 får olika typer av defekter i hjärnans blodkärl, säger Peter Carlsson som är professor vid institutionen för kemi och molekylärbiologi, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

”En högintressant kandidat”

Tidigare studier har visat att förändringar i en region på kromosom 6 kopplas till en ökad risk för stroke – men vilka särskilda gener det rör sig om är ännu okänt.

– FoxF2-genen är en högintressant kandidat, då den ligger mitt i denna region, och forskning pågår nu i samarbete med kliniska genetiker för att utreda i vilken utsträckning som variation i FoxF2-genen påverkar människors risk att drabbas av stroke, säger Peter Carlsson.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Göteborgs universitet - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//nyckelprotein-kan-paverka-risk-for-stroke.cid1310761

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.