Nyhet | Neurologi

Risken för stroke minskar med ny medicin

Ett nytt läkemedel, Apixaban, som skyddar mot blodpropp är bättre än nuvarande behandling med Waran. Det visar en ny studie där mer än 18 000 patienter med ökad risk för stroke deltagit, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Studien visar att den nya medicinen ger 20 procent bättre skydd mot stroke. Dessutom minskar risken för blödningar och antalet dödsfall.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-08-29
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Ett nytt läkemedel, Apixaban, som skyddar mot blodpropp är bättre än nuvarande behandling med Waran. Det visar en ny studie där mer än 18 000 patienter med ökad risk för stroke deltagit, rapporterar Sveriges Radio Ekot.  

Studien visar att den nya medicinen ger 20 procent bättre skydd mot stroke. Dessutom minskar risken för blödningar och antalet dödsfall.

Annons
Annons

– Jag brukar säga att varje patient som inte behöver Waran har vunnit någonting, för med Waranbehandling blir man bunden till regelbundna kontroller minst en gång i månaden på sjukhus. Man måste anpassa sin livsföring, sin kost. Man måste vara försiktig när man tar andra läkemedel och när man ska genomgå något mindre ingrepp hos tandläkaren. Med det här nya läkemedlet är man fri, lever som frisk, tar en tablett två gånger om dagen och behöver man inte alls befara hjärnblödning och andra blödningskomplikationer som man har med Waran, säger professor Lars Wallentin som har lett den svenska delen av studien.

    Källor

  • Sveriges Radio Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4667017

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons