Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Ryggmärgsskador repareras med stamceller

Stamceller i kombination med andra celler reparerar skadad vävnad i ryggmärgen hos möss, visar forskning från Karolinska Institutet. Detta kan få betydelse för behandlingen av ryggmärgsskador hos människor.
Annons

Stamceller i kombination med andra celler reparerar skadad vävnad i ryggmärgen hos möss, visar forskning från Karolinska Institutet. Detta kan få betydelse för behandlingen av ryggmärgsskador hos människor, enligt ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Stamceller är omogna celler som kan utvecklas till andra celltyper.

Annons
Annons

Jonas Frisén leder en forskargrupp som tillsammans med forskare från Frankrike och Japan visar hur stamceller och flera andra typer av celler bidrar till att nya celler bildas i ryggmärgen hos möss. Forskargruppen har hittat en ny typ av stamceller i ryggmärgen, dessa celler visar sig vara inaktiva i den friska ryggmärgen men aktiveras när ryggmärgen skadas.

– Stamcellerna har en viss positiv effekt efter en skada, men inte tillräckligt för att funktionen i ryggmärgen helt ska återställas. En intressant fråga är nu om det med hjälp av läkemedel kan gå att stimulera stamcellerna till att bilda fler stödjeceller och på så sätt öka funktionsåterhämtningen efter en ryggmärgskada, säger Jonas Frisén.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=107667&l=sv&newsdep=130

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.