Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Salt kopplas till MS

Forskare i flera länder för nu fram en helt ny teori kring MS (multipel skleros). Nämligen att salt i maten kan vara en bidragande orsak till att den autoimmuna sjukdomen bryter ut.
Annons

Forskare i flera länder för nu fram en helt ny teori kring MS (multipel skleros). Nämligen att salt i maten kan vara en bidragande orsak till att den autoimmuna sjukdomen bryter ut.

Det är tidskriften Nature som skriver om hur forskarna i labbförsök visar en mekanism för hur salt skulle bidra till sjukdomen. De visar även att möss som getts en variant av MS får ett snabbare sjukdomsförlopp när de får mat med mycket salt.

Annons
Annons

Enligt den svenske MS-forskaren Tomas Olsson, professor i neurologi vid Karolinska sjukhuset i Solna, kan det här vara en helt ny möjlig pusselbit i orsakerna till sjukdomen, men han betonar också att det man är säker på är att det just är flera samverkande orsaker som avgör vem som blir sjuk.

– Det är ett antal ärftliga faktorer, särskilt i immunförsvaret, och de här yttre livsstilsfaktorerna som rökning, solljusexponering, d-vitamin och körtelfeber, det är de som är ganska fastslagna som riskfaktorer. Och det är möjligt att den här koksalthistorien är precis en sådan faktor, något som påverkar en del. Det skulle vara min gissning, säger Olsson till Sveriges radio.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • SR.se - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5465494

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons