Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Samband mellan ADHD och kostbyte

The Lancet, en väletablerad medicinsk tidskrift, ställer sig för första gången bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter, skriver Svenska Dagbladet. Orsakerna till adhd är fortfarande okända trots att alltfler barn liksom vuxna får diagnosen adhd. Artikeln som The Lancet väljer att publicera är baserad på en holländsk studie.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-04

Annons

The Lancet, en väletablerad medicinsk tidskrift, ställer sig för första gången bakom den kontroversiella uppfattningen att adhd har samband med vad vi äter, skriver Svenska Dagbladet.

Orsakerna till adhd är fortfarande okända trots att alltfler barn liksom vuxna får diagnosen adhd. Artikeln som The Lancet väljer att publicera är baserad på en holländsk studie.

Annons
Annons

De holländska forskarna rekryterade 100 barn mellan fyra och åtta år gamla med diagnosen adhd. De delades in i två lika stora grupper, där ena gruppen fick ingå i ett program med reducerat intag av livsmedel, medan den andra gruppen åt som vanligt.

Studiens utgångspunkt byggde på att adhd skulle kunna kopplas till allergi och överkänslighet mot viss mat. Den grupp med reducerat intag fick därför äta kost bestående av tio livsmedel som inte ger upphov till allergi- eller överkänslighetsreaktioner.

– Av de 41 barn som fullföljde kostomläggningen kunde vi påvisa märkbara förbättringar hos 32, det vill säga 64 procent, säger professor Jan Buitelaar från Radboud-universitet i Nijmegen som lett studien.

Annons
Annons

– Vi såg också att dessa barn försämrades när de började äta normalt igen. Det innebär att så mycket som mer än vartannat fall av adhd skulle kunna ha kostanknytning, slår han fast. 

Svenska Dagbladet skriver att studien troligtvis kommer att få stor uppmärksamhet då sambandet mellan adhd och kost tidigare bara hävdats inom den alternativa medicinen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kostbyte-kan-lindra-adhd_5915201.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons