Nyhet | Neurologi

Snarkare får skador i gomseglet – kan orsaka sväljningsproblem och sömnapné

Den som snarkar i sömnen riskerar att få vävnadsskador i nerver och muskler i gomseglet – som i sin tur kan leda till sväljsvårigheter och sömnapné, visar en ny avhandling från Umeå universitet.


Publicerad den: 2018-05-14
Författare: Elina Mattsson

Annons

Sömnapné innebär att en person slutar att andas helt eller delvis under sin sömn. Det kan röra sig om ett fåtal sekunder till över en minut. Mer än 400 000 svenskar beräknas lida av sömnapné. 

Varför vissa personer utvecklar sömnapné är oklart, men faktorer som kan påverka är till exempel: trångt svalg, neurologiska sjukdomar samt hormonstörningar. Ibland finns det dock ingen förklaring.

I avhandlingen från Umeå universitet visar det även sig att vävnadsskador på gomseglet kan vara en faktor.

Annons
Annons

– Det är som att vävnadsskadorna i gomseglet gör att svalget mer eller mindre kollapsar under sömn. Troligen uppkommer skadorna till följd av de ständiga vibrationer vävnaden utsätts för genom snarkningen, säger Farhan Shah, doktorand vid Institutionen för integrativ medicinsk biologi vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

Gomseglet hos snarkare innehöll färre nervtrådar

I en studie undersökte forskargruppen åtta personer som snarkat i flera år och 14 personer som både snarkar och har sömnapné. Dessa jämfördes sedan med 18 personer som inte snarkar.

Personerna i studien undersöktes med nattlig sömnregistrering för andningsuppehåll och snarkning. Störningar i sväljningsfunktionen undersöktes med röntgen.

Annons
Annons

Man analyserade även vävnadsprover från deltagarnas gomsegel för att se om det blivit skador i nerver och muskler.

Det forskarna bland annat kunde se var att nerverna i gomseglet hos snarkare och sömnapnépatienter innehöll färre nervtrådar och färre celler som bidrar till att nervtrådarna överlever och återbildas. Dessa förändringar ger svaghet i musklerna och har tidigare bara konstaterats vid genetiska muskelsjukdomar.

– Fortsatt forskning behövs för att se om behandling som förhindrar skador på nerver och muskler skulle kunna bota eller åtminstone förhindra en försämring för snarkare och sömnapnépatienter. Det vore en stor vinst eftersom sömnapné är en stor folksjukdom, säger Farhan Shah.

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.umu.se/ViewPage.action?siteNodeId=4432&languageId=3&contentId=291647

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons