Nyhet | Neurologi

Statiner effektiva mot hjärtinfarkt

Statiner skyddar mot hjärt-kärlsjukdom på fler sätt än vad som tidigare har varit känt. Forskare från Karolinska Institutet visar i en studie vilken immunologisk effekt statinerna har – och presenterar därmed en ny teori till varför statiner är effektiva på att förhindra hjärtinfarkt. Studien publiceras i Journal of the American Heart Association.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-09-23
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Åderförkalkning kan leda till flera allvarliga sjukdomstillstånd, bland annat hjärtinfarkt och stroke. Hjärtkärlsjukdomar ökar i hela världen och är också den främsta orsaken till dödsfall i vår del av världen.

Professor Johan Frostegård vid institutet för miljömedicin vid KI, har länge intresserat sig för ålderförkalkning och vilka faktorer som kan tänkas ligga bakom denna kroniska inflammation. Statiner är ett vanligt läkemedel och som ofta används för att förhindra exempelvis hjärtinfarkt.

Annons
Annons

– Vi kan visa hur statiner kan skydda mot hjärtkärlsjukdom genom en ny specifik immunologisk mekanism och jag tror att detta kan förklara mycket av statinernas positiva effekter. För första gången kan vi visa att en immunologisk behandling vid åderförkalkning faktiskt kan fungera, säger Johan Frostegård, professor i medicin, institutet för miljömedicin vid KI samt överläkare vid akutfunktionen, Karolinska Universitetssjukhuset.

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/forskare-sa-hjalper-statiner-immunforsvaret

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons