Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Stress kan öka risken för Alzheimers

Tidigare forskning har visat att stress kan öka risken för Alzheimers. Nu pekar en ny studie från Max Planck institutet i Tyskland på detta, skriver SVT Vetenskapsnyheter. Studien har gjorts på råttor som utsatts för stor stress under en timme per dag i en månad. Det gjorde att forskarna då kunde mäta hur produktionen av det så kallade tau- proteinet förändrades.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-06-01

Annons

Tidigare forskning har visat att stress kan öka risken för Alzheimers. Nu pekar en ny studie från Max Planck institutet i Tyskland på detta, skriver SVT Vetenskapsnyheter.

Studien har gjorts på råttor som utsatts för stor stress under en timme per dag i en månad. Det gjorde att forskarna då kunde mäta hur produktionen av det så kallade tau- proteinet förändrades.

Annons
Annons

– Våra studier har visat att stresshormon och stress kan leda till förändringar av tau-proteinet på liknande sätt som vi ser hos patienter med Alzheimers, säger Osborne Almeida vid Max Planck institutet.

Om forskarna kan förstå mer kring vad som orsakar att Alzheimers bryter ut öppnar det nya vägar för att stoppa eller iallafall fördröja utvecklingen av sjukdomen.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • SVT Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2441806/stress_okar_risk_for_alzheimers&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Vetenskap-N

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons