Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Strokestudie: Trombektomi gav goda resultat efter rekommenderad tidsgräns

Tiden för att utföra trombektomi på strokepatienter är snäv men nu stärks bilden av att sen trombektomi ger en god effekt hos många, jämfört med standardterapi. Det visar en ny studie som Dagens Medicin presenterar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-29

Annons

Trombektomi är en behandling där man med hjälp av ett metallnät avlägsnar akuta och stora blodproppar i hjärnan. I en ny studie visar forskarna att metoden ger en bra effekt även efter den rekommenderade tidsgränsen på sex timmar, vilket går i linje med tidigare forskning. Resultaten presenterades på den internationella strokekongressen i Los Angeles förra veckan, rapporterar Dagens Medicin.

Läs även: Fler överlever stroke – men rehabiliteringen brister

Studien omfattar över 180 amerikanska patienter från 38 kliniker som hade en propp i ett större kärl i hjärnan. Samtliga hade vävnad omkring infarkten som fortfarande gick att rädda. Patienterna lottades till att antingen få trombektomi i kombination med standarterapi eller endast standardterapi. De fick behandlingen mellan 6 och 16 timmar efter att de senast verkat må bra.

Annons
Annons

Signifikant skillnad i död vid stroke

För gruppen som fått trombektomi var andelen dödsfall efter 90 dagar 14 procent, jämfört med 26 procent för gruppen som bara fått standardterapi. Efter tre månader var även funktionsförmågan bättre hos dem som behandlats med trombektomi.

Läs även: Medicinsk översikt om stroke

Resultaten gjorde att studien avbröts i förtid och forskarna menar att den rekommenderade tidsgränsen för trombektomi bör ändras.

Annons
Annons

Läs mer om studien här.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/01/26/nytt-stod-for-sen-trombektomi/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.