Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Studie: Nytt sätt att angripa MS

Nytt fynd om multipel skleros (MS) ger hopp om behandlingsmetoder som inriktar sig på andra områden än enbart immunförsvaret, enligt forskare vid Karolinska institutet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-11-14

Annons

– Vår studie ger ett nytt perspektiv till uppkomsten och utvecklingen av multipel skleros. I dagens behandlingar fokuserar man främst på att hämma immunförsvaret. Men nu kan vi visa att även en typ av celler som finns i hjärnan och ryggraden, de så kallade oligodendrocyter, har en viktig inverkan på sjukdomen, säger Gonçalo Castelo-Branco, docent vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Upptäckten gjordes med hjälp av den nyligen utvecklade tekniken enkelcells-RNA-sekvensering, vilken gjorde det möjligt att få en ögonblicksbild av genaktiviteten i enskilda celler för att tydligare kunna särskilja olika celltyper från varandra. På så sätt kunde forskarna identifiera olika roller och funktioner hos de olika cellerna.

Resultatet kan få stor betydelse för de cirka 18 000 människor som idag lever med MS i Sverige, och för de uppskattningsvis 1 000 individer som årligen drabbas, menar forskarna. Förhoppningarna är att upptäckten på sikt ska leda till utvecklingen av nya behandlingsmetoder mot sjukdomen.

Annons
Annons

Läkarutbildning om primärprogressiv MS

Med utbildningen VadvetduomPPMS.se vill NetdoktorPro öka kunskapen om primärprogressiv MS hos läkarkåren samt annan sjukvårdpersonal genom att bland annat belysa följande:

  • Etiologi och patogenes
  • Symtom/klinisk bild
  • Utredning och diagnostik
  • Farmakologisk behandling
  • Uppföljning och prognos

Gå till  utbildningen om PPMS här >>

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

Annons
Annons

    Källor

  • Nature Medicine - https://www.nature.com/articles/s41591-018-0236-y
  • Karolinska institutet - https://ki.se/nyheter/nya-ledtradar-till-uppkomsten-av-ms

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.