Nyhet | Neurologi

Studie: Ökad risk för stroke – även vid måttligt drickande

"Den allmänna uppfattningen att måttligt intag av alkohol enbart är till nytta är sannolikt felaktig", säger Patrik Wennberg, en av forskarna bakom den nya studien, till SVT.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som till exempel stroke ökar markant även om man dricker måttliga mängder alkohol, visar en genomgång av 83 olika studier som omfattar 600 000 personer från 19 länder.

Den nya studien, som publicerats i tidskriften The Lancet, visar att hälsoriskerna ökar redan vid sju till åtta standardglas alkohol per vecka.

Enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer finns risk för medicinska skador om man som kvinna dricker mer än nio standardglas och som man 14 glas.

Annons
Annons

– Den nya studien är mycket intressant och visar att vi kan behöva se över riskgränserna, säger Patrik Wennberg, till SVT.

Läs även: Dessa migränpatienter löper störst risk för att få stroke

Så gjordes studien

Undersökningen omfattar 83 olika studier från 19 länder

På 1990-talet svarade 600 000 deltagare i medelåldern på en enkät om alkoholvanor

Annons
Annons

Ett tiotal senare samkördes data ut medicinska register, där man tittade på vilka sjukdomar eller dödsorsak som personerna i studien haft.

Från Sverige deltog 2 900 personer (1 900 i Malmö, 1 000 i Västerbotten)

Viss osäkerhet i studien

– Det finns en viss osäkerhet i studier som baseras på enkätsvar och människor tenderar att underdriva sin alkoholkonsumtion. Men undersökningen visar tydligt att risken för hjärt- och kärlsjukdomar ökar redan vid mer än 7–8 standardglas per vecka. Alkoholen höjer blodtrycket vilket bidrar till ökad risk för stroke, säger Patrik Wennberg till SVT.

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-stor-studie-risk-for-stroke-stor-aven-vid-mattlig-alkoholkonsumtion

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons