Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Neurologi

Syrebrist kan orsaka Alzheimers

Syrebrist i hjärnan – det tror forskare i Göteborg kan orsaka Alzheimers sjukdom, uppger Göteborgs Posten. Man har undersökt patienter som drabbats av hjärtstopp och då också syrebrist i hjärnan. Det visade sig att hjärnan då svarade med att bilda det ämne som bryter ner nervcellerna hos patienter med Alzheimers.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-27

Annons

Syrebrist i hjärnan – det tror forskare i Göteborg kan orsaka Alzheimers sjukdom, uppger Göteborgs Posten.

Man har undersökt patienter som drabbats av hjärtstopp och då också syrebrist i hjärnan. Det visade sig att hjärnan då svarade med att bilda det ämne som bryter ner nervcellerna hos patienter med Alzheimers.

Annons
Annons

– Första dygnet är det lugnt, men sedan drar det plötsligt iväg och en kaskad av nervskadande betaamyloid bildas, säger Kaj Blennow, professor i neurokemi vid Sahlgrenska Akademin och en av världens ledande Alzheimerforskare.

Fyndet har lett till en rad nya forskningsprojekt där man försöker se på vad som händer i en hjärna som får för lite syre.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis)? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Göteborgs Posten - http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.759281-syrebrist-kan-ge-alzheimers

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons