Nyhet | Neurologi

Tre riskfaktorer visar samband med multipel skleros

Mellan 17 000-18 000 personer i Sverige har diagnosen MS och fortfarande idag vet man väldigt lite om orsaken till sjukdomen. Det man dock med säkerhet vet är att det finns tre faktorer som ökar risken att drabbas av MS. Anders Svenningsson, docent och överläkare vid Neurologiska kliniken i Umeå, berättar att det är en kombination av arvsanlag och miljöfaktorer som utlöser MS och att det idag är framförallt tre faktorer som upprepade gånger i studier visar koppling till ökad risk för MS.


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-05-03
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Mellan 17 000-18 000 personer i Sverige har diagnosen MS och fortfarande idag vet man väldigt lite om orsaken till sjukdomen. Det man dock med säkerhet vet är att det finns tre faktorer som ökar risken att drabbas av MS.

Anders Svenningsson, docent och överläkare vid Neurologiska kliniken i Umeå, berättar att det är en kombination av arvsanlag och miljöfaktorer som utlöser MS och att det idag framförallt är tre faktorer som upprepade gånger i studier visar koppling till ökad risk för multipel skleros.

Annons
Annons

– En av dessa faktorer är om man någon gång blivit smittad av körtelfebervirus EBV (Epstein-Barr-virus). Risken ökar om man vet att man haft sjukdomen körtelfeber. Rökning ökar risken att få multipel skleros, och troligen också risken att MS-sjukdomen får allvarligare symtom. En tredje faktor är låga nivåer av Vitamin D eller låg solexponering.

Anders Svenningsson berättar också att man fortfarande inte vet om det är Vitamin D i sig som påverkar risken eller om det är solljuset eftersom det i princip inte är möjligt att vistats i solen utan att få doser av Vitamin D.

– Enstaka studier pekar på att det är just de låga nivåerna av Vitamin D som är riskfaktorn för att drabbas av multipel skleros, men det anses inte vara helt vetenskapligt bevisat. Det är viktigt att poängtera att i princip alla miljömässiga riskfaktorer ovan även gäller andra autoimmuna sjukdomar som reumatism och diabetes.

Medicinsk översikt om Multipel skleros »


Annons
Annons

    Källor

  • Netdoktor - http://www.netdoktor.se/neurologi/?_PageId=186424

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons