Nyhet | Neurologi

Trombektomi kan rädda fler strokedrabbade

Den avancerad metoden trombektomi kan förbättra prognosen och förkorta rehabiliteringstiden för patienter som drabbas av svår stroke. Nu ger Socialstyrelsen trombektomi högsta prioritet i de nya nationella riktlinjerna för vård vid stroke.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– ­I de tidigare riktlinjerna fanns ingen rekommendation om trombektomi, men nu finns flera studier som ger metoden ordentligt vetenskapligt stöd, säger Anna Lord som är projektledare för de nya nationella riktlinjerna.

Behandlingsmetoden går ut på att ett tunt rör förs upp till hjärnan via ett kärl i ljumsken. Med hjälp av röntgen dan det drabbade kärlet lokaliseras och proppen dras ut. Många patienter har blivit helt återställda och kunnat vara uppe och gå i sjukhuskorridoren nästan direkt efter behandlingen. Den god effekten gör att Socialstyrelsen vill att trombektomi ska användas oftare än vad den gör idag. För trots att behandlingsmetoden innebär ökade sjukvårdskostnader leder den på sikt till kraftiga kostnadsbesparande för samhället då fler snabbt kan återvända till hemmet och klara sig själva.

Utbilda fler specialister

De nya riktlinjerna ställer höga krav på stärkt kompetens, något som kräver att fler neurointerventionister vidareutbildar sig. Till hösten kommer sjukvårdsregionerna tillsammans med Socialstyrelsen hålla regionala seminarier för att diskutera de nya nationella riktlinjerna för vård vid stroke.

 

Annons
Annons

Vidare handlar Socialstyrelsens rekommendationer om att stärka hela vårdkedjan med förbyggande åtgärder, insatser i akutskedet samt rehabilitering. Något som ska underlätta en god vård utanför sjukhuset.

– Av drygt 100 rekommendationer totalt handlar närmare ett 40-tal om olika former av rehabilitering, säger Anna Lord.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/pressrum/pressmeddelanden/avanceradmetodkanraddaflersomdrabbasavstroke

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons