30 procent ökad frakturrisk efter överviktsoperation
Risken att drabbas av en fraktur ökar markant efter en så kallad gastric bypass, överviktsoperation. Det visar en ny studie som publicerats i tidskriften Journal of Bone and Mineral Research.
Gastric bypass:
- Efter en gastric bypass-operation går maten direkt ner i tunntarmen i stället för att passera hela magsäcken. Detta eftersom man kopplat bort större delen av magsäcken och en del av tunntarmen. Detta gör ökar i sin tur mättnadskänslan hos patienten, som då äter mindre och går därför ned i vikt.
- Gastric bypass är den vanligaste överviktsoperationen.
Nu visar en ny studie att risken för att drabbas av en fraktur efter en sådan operation ökar med 30 procent. Även fallolyckorna ökar efter en gastric bypass.
– Gastric bypass är en väletablerad metod med goda resultat för att minska fetma, diabetes och dödlighet, så självklart betyder inte våra fynd att man ska sluta operera, säger Mattias Lorentzon, professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och överläkare på universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
LÄS MER: Överviktskirurgi
Så gjordes studien:
- Forskarna tittade på registeruppgifter på 38 971 patient som gjort denna operation.
- Av dessa hade 7 758 diabetes.
- 31 213 hade inte diabetes.
- Dessa personer jämfördes sedan med en lika stor kontrollgrupp som hade likvärdig sjuklighet och bakgrundsdata, men som inte genomgått en gastric bypass-operation.
LÄS MER: Obesitas - utredning och behandling
Hypotes: Skelettet förlorar styrka
Resultatet visar att de som opererats hade cirka 30 procent ökad risk för frakturer. Hos de som inte hade diabetes låg siffran på 32 procent, medan de med diabetes hade en ökad risk på 26 procent.
Varför det finns en ökad risk för fraktur finns det olika teorier om. Den vanligaste hypotesen har varit att skelettet förlorar i styrka av den minskade belastningen efter viktnedgången.
I studien var dock inte risken för fraktur relaterad till graden viktminskning, men man såg en ökad risk för fallolyckor efter operation. Och vad det beror på finns det inget tydligt svar på ännu.
”Viktigt att följa opererade patienter”
– Att frakturrisken är förhöjd och dessutom verkar öka med tiden betyder att det kommer att vara viktigt att följa opererade patienter, utvärdera frakturrisken och vid behov sätta in åtgärder för att förebygga frakturer, säger Kristian Axelsson, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ST-läkare i ortopedi på Skaraborgs Sjukhus Skövde, i pressmeddelandet.
- Sahlgrenska Akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet/30-procents-okad-frakturrisk-efter-gastric-bypass.cid1576899
Källor
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har tablettbehandlad diabetes sedan flera år samt står på antihypertensiv behandling. Hennes vikt är 104 kg och hon är 163 cm lång. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad är Helenas BMI och vad säger du till henne?
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association) tidigare i somras. Något som har lett fram till användning av nya läkemedel och personalisering av behandlingen.
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu