Nyhet | Obesitas

Bantningsmedel dras tillbaka i flera länder

Försök har visat att användning av bantningsmedlet Reductil, som säljs under namnet Meridia i USA, kan öka risken för stroke och hjärtattack.

Publicerad den: 2010-10-11
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Försök har visat att användning av bantningsmedlet Reductil, som säljs under namnet Meridia i USA, kan öka risken för stroke och hjärtattack. Och med anledning av detta stoppas nu medlet i Australien och USA, rapporterar Dagens Nyheter. I Europa stoppades läkemedlet redan i januari tidigare i år.

Reductil används främst av personer som vill gå ner i vikt, och sedan medlet började säljas 1997 har omkring 30 miljoner människor använt läkemedlet, uppger läkemedelsföretaget Abbott som står för tillverkningen av medlet. Det är sedan tidigare känt att läkemedlet har biverkningar som till exempel ökat blodtryck och förhöjd puls. Och på de amerikanske hälsovårdsmyndigheternas uppdrag väljer nu företaget att dra in medlet i USA.

Annons
Annons

Enligt en studie som genomförts på 10 000 patienter, under sex års tid, framkom det att medlet medför en förhöjd risk för stroke och infarkt bland patienter som redan hade underliggande symtom, rapporterar Dagens Nyheter. Även de australiska hälsovårdsmyndigheterna har reagerat på studien och nu har Abbott även dragit in medlet där.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/varlden/bantningsmedel-stoppas-i-flera-lander-1.1185885

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons