
Studie: Därför är det svårare att hålla vikten när man blir äldre
Minskad omsättning av fetter, lipider som de också kallas, i fettväven gör att vi lättare går upp i vikt när vi åldras. Det gäller även om vi inte äter mer eller rör oss mindre, det visar en ny studie från Karolinska universitetet.
Forskarna i studien undersökte 54 män och kvinnor i en genomsnittlig period på 13 år. Resultatet visade att omsättningen av lipider i fettvävnadens fettceller minskade över tid - det gällde alla deltagare. Trots att vissa gått upp i vikt, ner i vikt eller bibehållit sin vikt under perioden.
De deltagare som inte kompenserade med ett minskat intag av kalorier ökade i vikt med genomsnitt 20 procent.
I studien undersökte forskarna även 41 kvinnor som genomgått fetmakirurgi, för att se hur lipidomsättningen påverkade deras möjlighet att behålla viktnedgången fyra till sju år efter operationen.
Undersökte kvinnor som gjort fetmaoperation
Forskarna kunde då se att det endast var de kvinnor som hade låg lipidomsättning innan operationen som lyckades hålla fast vid sin viktnedgång. Forskarna tolkar det som att dessa kvinnor hade större utrymme att öka sin fettförbränning än de som hade en hög lipidomsättning i början.
– Resultaten pekar för första gången på att faktorer i fettväven styr förändringar i kroppsvikt under åldrande på ett sätt som är oberoende av andra faktorer. Detta kan öppna nya vägar för behandling av övervikt och fetma, säger Peter Arner, läkare och professor vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet och en av studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.
Ett sätt att snabba på nedbrytningen av lipider i fettvävnaden är att motionera mer, det är känt sedan tidigare. Studien styrker därför de råd om förbättrade matvanor och mer motion efter fetmakirurgi. Det kan nämligen göra att patienten bibehåller viktminskningen under längre tid.
Studien från Karolinska institutet har publicerats i tidskriften Nature Medicine och har gjort i samarbete med forskare på Uppsala Universitet och Université de Lyon i Frankrike.
- Karolinska institutet - https://nyheter.ki.se/ny-studie-visar-varfor-vi-gar-upp-i-vikt-nar-vi-blir-aldre?_ga=2.131846089.774703377.1568192549-1008811044.1568192549
Källor
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Läkare: Tidig fetmaoperation ger bäst effekt på typ 2-diabetes
I fjol presenterades för första gången evidensbaserade guidelines där kirurgi rekommenderas som en naturlig del i behandlingen av typ 2-diabetes.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Behovet av fetmakirurgi underskattas
Nära 300 läkare har hittills genomfört NetdoktorPro:s läkarutbildning om fetmakirurgi och överläkaren Magnus Sundbom kommenterar läkarsvaren.
-
Ögondiabetes stort inom diabetesforskningen
En av de största och mest väl genomförda studierna inom behandling av typ 2-diabetes. Så beskrivs LEADER-studien som presenterades under årets ADA-möte (American Diabetes Association).
-
Fel fokus kan förklara okunskapen inom obesitasvården
Antalet fetmafall ökar både globalt och i Sverige. Samtidigt minskar antalet som erbjuds den mest effektiva behandlingsmetoden. Är det fördomar eller okunskap som styr vårdens beslut? Den frågan får deltagarna under ett seminarium i Almedalen svara på.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.
-
"Det finns patienter som tar snabblån för att de inte längre orkar vänta på remiss"
Trots att var femte svensk lider av obesitas saknas nationella riktlinjer för behandling, vilket gör att vården av dessa patienter skiljer sig åt i landet. ”Fetma är en sjukdom som kräver behandling på samma sätt som andra kroniska sjukdomar”, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare på Riksförbundet HOBS.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu