Nyhet | Obesitas

Fetma ökar kraftigt bland barn i hela världen

På fyrtio år har barnfetman i världen blivit tio gånger så vanligt. Om trenden håller i sig kommer fetma bli vanligare än undervikt i världen inom bara några år, enligt forskning i tidskriften The Lancet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Mer än tusen forskare världen över har bidragit till studien, som omfattar mätningar av vikt och längd från nästan 130 miljoner personer över fem års ålder i 200 länder. Det är en av de mest omfattande epidemiologiska studierna som genomförts om förekomsten av fetma, säger Lauren Lissner, professor i epidemiologi vid institutionen för medicin på Sahlgrenska Akademin.

Studiedeltagarna är barn mellan 5 och 19 år och resultaten pekar på en tydlig trend – Samtidigt som undervikt och undernäring minskar bland barn ökar fetma kraftigt i de flesta länder. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer fler barn ha fetma än undervikt år 2022.

Fetma bland barn i Sverige – jämfört med andra länder

Under de senaste 40 åren har fetma bland svenska pojkar blivit mer än tre gånger så vanligt, och bland flickor dubbelt så vanlig. Idag har cirka 25 procent av pojkarna och 20 procent av flickorna i Sverige övervikt. Trots att utvecklingen har stabiliserats de senaste tjugo åren har barnens sociala status fortsatt stor betydelse för förekomsten av fetma, menar Cecilia Björkelund, seniorprofessor i allmänmedicin vid institutionen för medicin.

Annons
Annons

– I grupper i lägre socioekonomiska skikt fortsätter förekomsten av fetma att öka, och det är framför allt i grupper med högre utbildning och större inkomster där vi ser att fetma inte längre stiger, säger hon.

Men situationen ser betydligt värre ut i många andra länder. I vissa önationer i Stilla havet har fetma mer än tiofaldigats de senaste 40 åren.

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//kraftig-okning-av-fetma-bland-barn-i-varlden.cid1521791

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons