Nyhet | Obesitas

Fetma ökar risken för minst tolv cancerformer

Fetma kopplas till minst tolv sorters cancer. Det är betydligt fler än vad man hittills trott. En ny rapport från Världscancerfonden WCRF visar att fyra av tio cancerfall skulle kunna förebyggas med livsstilsförändringar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-22
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och cancer i lever och njurar är några av de cancerformer som personer med fetma löper en ökad risk för att insjukna i. Enligt ny data från Världscancerfonden WCRF rör det sig totalt om minst tolv sorters cancer, vilket är fem fler jämfört med tidigare.

 

Med hjälp av livsstilsförändringar skulle omkring 40 procent av alla cancerfall gå att undvika, enligt WCRF och lyfter tre grundläggande faktorer:

  • Sluta röka
  • Äta hälsosamt
  • Vara fysiskt aktiv

Läs rapporten från WCRF här>>

Annons
Annons

Följ ett patientfall om skelettmetastaser

Skelettmetastaser är en vanlig komplikation till en rad olika tumörsjukdomar – för män är prostatacancer den dominerande grundorsaken och hos kvinnor dominerar bröstcancer. Det är inte ovanligt att skelettmetastaser är det första tecknet på cancersjukdomen, även om man i de flesta fall har en primärtumör diagnostiserad några år tidigare. Detta och mycket annat får du lära dig mer om i NetdoktorPros läkarutbildning om skelettmetastaser. Utbildningen består av ett patientfall i fem delar. Gå till utbildningen >>

    Källor

  • TT/Omni - http://tt.omni.se/fetma-knyts-allt-starkare-till-cancer/a/4dwEMR

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons