Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Fetmabehandling med kroppens egen badrumsvåg

Det handlar om en kroppsegen våg som reglerar vår fettmassa. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin klarlagt hur kroppsvågen fungerar, vilket banar väg för nya läkemedel mot övervikt och fetma.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-27

Annons

Den så kallade kroppsegna badrumsvågen ska hjälpa oss att hålla en konstant vikt. Vågen fungerar genom att kroppsvikten registreras i benen för att sedan sända en signal till hjärnan om att vi ska äta mer eller mindre.

– Det vi upptäckt är potentiellt ett helt nytt system för reglering av fettmassa. Vi hoppas att upptäckten kan leda till en ny inriktning för forskningen om fetma. Fyndet kan öka vår förståelse av varför fetma uppstår och i förlängningen kanske också ge grunden till nya läkemedel, säger John-Olov Jansson, professor vid Sahlgrenska akademin.

Kroppsvågen rubbas av stillasittande

Annons
Annons

Med hjälp av feta gnagare, som fick extra tyngder med hjälp av olika vikter, kunde forskarna se att djuren gick ned i vikt nästan lika mycket som de pålagda vikterna. Djuren minskade både i fettmassa och förbättrade blodsockernivåerna. Detta förklarar även varför stillasittande går hand i hand med fetma.

– När man sitter ned tror vi att den kroppsegna badrumsvågen ger ett för lågt utslag för kroppsvikten. Detta leder till att man äter mer och går upp i vikt, säger professor Claes Ohlsson vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Forskningsresultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//kroppens-egen-badrumsvag-oppnar-nytt-forskningsfalt-om-fetma.cid1537899

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.