Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Fetma-gen kan orsaka demens

För personer med en viss gentyp kan risken att drabbas av demens vara tre gånger högre jämfört med andra, skriver Svenska Dagbladet. Det är ny svensk forskning som visar att det finns en genetisk koppling mellan övervikt och sjukdomen Alzheimers. Genen FTO (fat mass and obesity associated gene) har viss effekt på kroppsvikt och ökar risken för diabetes och övervikt och diabetes är möjlig riskfaktor för demens.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-21

Annons

För personer med en viss gentyp kan risken att drabbas av demens vara tre gånger högre jämfört med andra, skriver Svenska Dagbladet.

Det är ny svensk forskning som visar att det finns en genetisk koppling mellan övervikt och sjukdomen Alzheimers. Genen FTO (fat mass and obesity associated gene) har viss effekt på kroppsvikt och ökar risken för diabetes och övervikt och diabetes är möjlig riskfaktor för demens.

Annons
Annons

– Att genen ökar risken för övervikt är stabilt, det nya är att just att den skulle öka risken för demens, säger studiens huvudförfattare Lina Keller, forskare vid institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle vid Karolinska institutet till Svenska Dagbladet.

Resultat från studien, där man följt 1000 friska personer över 75 år, visade att personer med riskvarianten av FTO löpte hela 50–60 procents högre risk att drabbas av demens än de som inte var bärare av genen. Studieperioden varade i nio år och totalt hade 346 personer drabbats av demens när studien avslutades.   

    Källor

  • Svenska Dagbladet - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fetma-gen-bakom-demens_5955729.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.