Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Fetmaoperation minskar inte psykisk ohälsa

Unga som kraftigt går ner i vikt efter en gastric bypass-operation blir inte bättre från psykisk ohälsa på sikt. Detta enligt ny forskning.

 


Lovisa
Publicerad den: 2020-01-26
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

I studien publicerad i The Lancet deltog totalt 161 personer mellan 13 och 18 år där hälften gick igenom gastric bypass-operation.

Forskarna följde sedan ungdomarnas psykiska och fysiska utveckling över tid. Det som kunde ses var att den psykiska ohälsan inte minskat hos deltagarna fem år efter viktminskningsoperationen, även om viss förbättring av självbilden märktes.

Viktigt med långsiktigt psykologiskt stödPsykologen Kajsa Järvholm, en av forskarna bakom studien säger samtidigt till Vetenskapsradion att det behövs mer forskning kring det här eftersom studien är relativt begränsad. 

Samtidigt menar hon att resultatet ändå visar på vikten av ett långsiktigt psykologiskt stöd för ungdomar som genomgår en gastric bypass-operation, och som före viktnedgången lidit av psykisk ohälsa. 

Annons
Annons

– Framför allt verkar det viktigt att följa dem efter två år och titta hur de har det då. För då vet vi mer vilka ungdomar det är som kommer att ha fortsatta bekymmer, säger Kajsa Järvholm till Sveriges Radio.

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7389186

Annons
Annons
Annons

Annons