Nyhet | Obesitas

Fettceller annorlunda hos överviktiga

Forskare från Karolinska Institutet kan nu koppla samman störningar i fettcellernas funktion med sjukdomar som fetma, diabetes och blodfettsrubbningar. Studien som kommer att presenteras i tidskriften Nature, visar att fettcellerna hos feta personer har en ökad förmåga att lagra fetter men minskad förmåga att göra sig av med dem.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-09-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Forskare från Karolinska Institutet kan nu koppla samman störningar i fettcellernas funktion med sjukdomar som fetma, diabetes och blodfettsrubbningar.

Studien som kommer att presenteras i tidskriften Nature, visar att fettcellerna hos feta personer har en ökad förmåga att lagra fetter men minskad förmåga att göra sig av med dem.

Annons
Annons

– Rent intuitivt skulle man kunna tänka sig att det är så. Men det är första gången någon visar att omsättningen av fett i fettcellerna ser olika ut hos friska och feta individer. Det här öppnar för nya forskningsfält och möjligheter till behandling som påverkar lagring och frisättning av fett från fettceller, säger Peter Arner som lett studien tillsammans med kollegan Kirsty Spalding.

    Källor

  • Karolinska Institutet - http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=128208&l=sv&newsdep=130

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons