Nyhet | Obesitas

Fördubblade risker vid gynkirurgi för patienter med fetma

Fetma mer än fördubblar risken för stora blödningar när en livmoder opereras bort, enligt forskning vid Sahlgrenska akademin. "Det gällde framför allt de med BMI över 30, och det är ju också den gruppen som ökar mest i samhället just nu"säger överläkaren och forskaren Katja Stenström Bohlin.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien inkluderade 55 534 gynekologiska operationer med syftet att kartlägga problem i spåren av bland annat höga BMI-tal. Resultatet visade att en gravt överviktig kvinna som behöver operera bort livmodern – på grund av riklig mens, muskelknutor eller annat skäl – löper en ökad risk är för stora blödningar och utdraget operationsförlopp. Det handlar om 2,8 gånger så stor risk, jämfört med kvinnor med normalt BMI.

Snabbtest: Vad kan du om fetma och fetmakirurgi?

Även risken för urininkontinens före och efter att livmodern opererats bort var betydligt större hos de med fetma. Rökning var också något som påverkade negativt och infektionsrisken ökade med 26 procent – både hos de som rökte och hos de som var feta.

Annons
Annons

– Man kunde se ökade komplikationer även hos dem med övervikt, men inte lika tydligt. Det gällde framför allt de som var feta, med BMI över 30, och det är ju också den gruppen som ökar mest i samhället just nu, säger Katja Stenström Bohlin, disputerad forskare i obstetrik och gynekologi, och överläkare inom kvinnosjukvården.

– Jag tycker att det är ett gyllene tillfälle att ta upp livsstilförändringar med patienterna. Inte för att moralisera och kräva, utan för att patienterna ofta är väldigt motiverade inför en operation, säger hon.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//fetma-mer-an-fordubblar-vissa-risker-vid-gynkirurgi.cid1464190

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons