Nyhet | Obesitas

Forskare: Därför kan vissa vara mer benägna att utveckla övervikt

Vissa personer kan ha en nedsatt förmåga att omsätta fett och därför kan dessa individer behöva göra mer intensiva livsförändringar för att inte bli överviktiga och få typ 2-diabetes. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.


Elina webb ljusare
Publicerad den: 2018-06-01
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Varför är vissa människor mer benägna att utveckla övervikt, fetma och typ 2-diabetes? Det är en fråga som forskare letat ett svar till. De faktorer som misstänks kunna spela in är livsstilsfaktorer som kost och fysisk aktivitet, men det finns också en annan faktor som man har tittat på:

– Vi har misstänkt att det finns fysiologiska mekanismer i fettväven som bidrar till att vissa blir överviktiga medan andra förblir normalviktiga, trots att de kanske har liknande livsstil. Nu har vi hittat en sådan mekanism, säger Mikael Rydén, professor i klinisk och experimentell fettvävsforskning vid institutionen för medicin, Huddinge, Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

I studien från Karolinska Institutet, som publicerats i tidskriften Cell Merabolism, analyserades vävnadsprover från magens underhudsfett hos kvinnor som lämnat prover före och efter en period på cirka tio år.

Annons
Annons

I den aktuella studien har forskarna analyserat vävnadsprover från magens underhudsfett hos kvinnor som lämnat prover före och efter en uppföljningsperiod på cirka tio år.

Det forskarna gjorde var att titta på en process som kallas för lipolys. Lipolys innebär att en fettcell frisätter fettsyror som bland annat används för att förbränna energi i musklerna.

Vid studiens slut visade resultatet att man kan förutsäga vilka kvinnor kommer utveckla övervikt och typ 2-diabetes genom att titta på det första vävnadsprovet. Man kunde även se att dessa kvinnor hade minskad aktivitet i ett litet antal gener som är involverade i lipolys.

Film: Så ska Stockholm förbättra vården för diabetiker

Annons
Annons

Fettcellerna tar upp mer fett än vad de gör av med

Forskarna skiljer på basal lipolys och hormonstimulerande lipolys. Basal lipolys sker kontinuerlig och hormonstimulerande sker som ett svar på ett ökat energibehov.

Fettcellerna från de kvinnor som senare utvecklade övervikt hade en hög basal, men låg hormonstimulerad lipolys. Detta gav cirka tre till sex gånger högre risk för viktuppgång och utveckling av typ 2-diabetes.

– Det är ungefär som en bil som går på hög tomgång men som har förlorat sin förmåga att lägga i en växel när det behövs. Den sammantagna effekten blir att fettcellerna på lång sikt tar upp mer fett än de gör av med, säger Mikael Rydén i pressmeddelandet.

– Resultaten behöver nu bekräftas i större studier och även för män, men vi hoppas kunna utveckla ett kliniskt användbart sätt att identifiera individer med ökad risk att utveckla övervikt och typ 2-diabetes. Dessa individer kan behöva mer intensiva livsstilsåtgärder än andra för att behålla en god hälsa, säger Mikael Rydén.

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/ineffektiv-fettnedbrytning-kan-ligga-bakom-overvikt

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons