Nyhet | Obesitas

Genterapi som skydd mot viktuppgång

Trots ökat energiintag uteblev viktuppgången. Även insulinkänsligheten ökade, visar resultatet av försök på möss som via genterapi getts förhöjda nivåer av proteinet BMP4. Studien är publicerad i tidskriften Cell Reports.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-08-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I en studie vid Sahlgrenska akademin har forskarna tittat på BMP4, Bone Morphogenetic Protein 4, och hur det reglerar vitt, beige och brunt fett i kroppen. Det vita fettcellerna lagrar och frisätter fett, bruna fettceller förbränner fett och producerar värme medan beigea fettceller (som finns i vit fettvävnad) kan börja förbränna fett vid aktivering. BMP4 fyller viktiga funktioner under fosterutvecklingen men det har även visat sig ha en särskilt viktig roll i fettcellsutvecklingen. Det skriver Sahlgrenska akademin i ett pressmeddelande.

I en av delstudierna gav forskarna försöksdjuren en fetare kost samtidigt som de fick BMP4-genterapi.

– I möss som är smala från början ser vi att det vita fettet blir mer beige och metabolt aktivt medan det bruna fettet går mot att bli mer vitt. Det uppstår alltså en negativ effekt på det bruna fettet och en positiv på det vita, men det positiva överväger och mössen mår bättre. De är skyddade mot viktuppgång och får inte insulinresistens, en markör för risk för typ 2-diabetes, säger Jenny Hoffmann, försteförfattare till artikeln och verksam vid Lundberglaboratoriet för Diabetesforskning.

Annons
Annons

Den ökade förbränningen gäller alltså enbart hos initialt smala möss medan tjocka möss visade sig ha en BMP4-resistens. Samtidigt hade genterapin, även hos de feta djuren, en skyddade effekt mot insulinresistens vid ökat energiintag.

Ett steg framåt i kampen mot diabetes och fetma

Det som gjorde att de feta mössen hade en resistens mot BMP4 var att de hade högre nivåer av eget BMP4-protein samt så kallade antagonister. Något som förhindrade BMP4-signaleringen i fettet, enligt forskarna som kan konstatera att fettväven är en viktig lagringsplats för energiöverskott.

– Det här är grundforskning, betonar hon, men en ökad förståelse av BMP4-signalering i fett kan leda till nya terapeutiska möjligheter vid fetma och typ 2-diabetes, säger Jenny Hoffmann.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//genterapi-som-skyddar-mot-viktokning-och-insulinresistens-hos-moss.cid1507534

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons