Nyhet | Obesitas

Hälften av svenskarna är överviktiga eller feta

Varannan svensk lider av övervikt eller fetma och utbildningsnivån spelar fortfarande en stor roll. Något som inte kan lösas genom enkla åtgärder inom sjukvården utan måste sättas i centrum av politikerna, menar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi har sett den här utvecklingen i flera decennier, det är ingenting som förändras. Och det kan man inte lösa genom några enkla åtgärder inom sjukvården utan hälsofrågorna måste sättas i centrum av politiken på ett annat vis, ungefär som med ekonomin eller ekologin, säger Johan Carlson om resultaten i Folkhälsans utveckling – årsrapport 2017.

Rapporten är nu överlämnad till regeringen och Johan Carlson hoppas nu att åtgärderna i större utsträckning kommer vägas mot de hälsokonsekvenser de får.

Bör Helena fetmaopereras? Följ patientfallet här.

Annons
Annons

Utbildningsnivå - en betydande faktor

Siffror från myndigheten visar att 51 procent av den svenska befolkningen i åldrarna 16–84 är överviktiga eller feta. Vidare fortsätter hälsoskillnaderna mellan hög- och lågutbildade att vara stora.

– Vi måste förstå att det är samhället som påverkar hälsan och att samhället påverkas av hälsoutvecklingen, säger Johan Carlson.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/april/fortsatt-stora-skillnader-i-halsa/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons