Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Kaffedrickande under graviditeten kopplas till övervikt hos barnet

Regelbunden kaffekonsumtion under graviditeten ökar risken för övervikt eller fetma hos barnet senare i livet. Det gäller även måttligt kaffedrickande – en till två koppar om dagen. Det visar en studie publicerad i tidskriften BMJ Open.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-25

Annons

– Det kan finnas anledning att vara striktare än det som rekommenderas, max tre koppar kaffe om dagen. Koffein är ju inget medikament som man måste få i sig, säger Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik.

I samarbete med Folkehelseinstituttet i Norge har forskare vid Sahlgrenska akademin studerat uppgifter om närmare 51 000 gravida kvinnor. Barnen har i sin tur följt upp under åtta år. Det visade sig att barn vars mammor har konsumerat koffein under graviditeten har större risk för att bli överviktiga i skolåldern.

En mätning vid fem års ålder visar till exempel att antalet barn med övervikt och fetma var över fem procent fler i gruppen där mammorna hade druckit mest koffeinhaltiga drycker under sin graviditet, jämfört med de mammor som hade lägst koffeinintag.

Annons
Annons

 Risk även vid måttligt kaffedrickande

I svenska Livsmedelsverket rekommendationer framgår det att gravida inte bör få i sig mer är 300 milligram koffein per dag, vilket motsvarar tre koppar kaffe eller sex muggar svart te. Men enligt studien sågs en ökad risk även hos de barn vars mödrar hade följt rekommendationerna.

Även choklad, energidrycker och andra koffeinkällor inkluderades i studien.

– I Norden är det framför allt kaffe som spelar roll, medan kvinnor i exempelvis England får den största delen av sitt koffein via svart te. Ser man till gruppen yngre handlar det mer om energidrycker. Det är en styrka att vi har med olika källor i studien, och vi hittar ett liknande samband mellan intag av koffein från dessa olika källor och barnens tillväxt, säger Verena Sengpiel och fortsätter:

– Även om det behövs fler studier innan vi vet vad fynden verkligen betyder, så är koffein en substans som man kan välja att minska eller helt avstå ifrån under graviditeten.

Annons
Annons

Läs hela studien här.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//mer-overvikt-hos-barn-nar-mamma-druckit-kaffe-som-gravid.cid1565208

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons