Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Koppling mellan fetma och obstruktiv sömnapné

Obstruktiv sömnapné stör nattsömnen och gör den drabbade trött och orkeslös. Nu visar en studie att högt blodtryck och fetma är kopplade till sömnproblem, skriver Dagens Medicin. Dessa patienter ska kunna fångas upp av vården genom att ta hänsyn till deras BMI menar forskarna. I studien som är ett samarbete mellan forskare vid Högskolan i Jönköping och Linköpings universitet har sammanlagt 400 patienter ingått. Gemensamt för dessa var att de hade högt blodtryck som de behandlades för i primärvården.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-05-03

Annons

Obstruktiv sömnapné stör nattsömnen och gör den drabbade trött och orkeslös. Nu visar en studie att högt blodtryck och fetma är kopplade till sömnproblem, skriver Dagens Medicin.

Dessa patienter ska kunna fångas upp av vården genom att ta hänsyn till deras BMI menar forskarna. I studien som är ett samarbete mellan forskare vid Högskolan i Jönköping och Linköpings universitet har sammanlagt 400 patienter ingått. Gemensamt för dessa var att de hade högt blodtryck som de behandlades för i primärvården.

Annons
Annons

Resultaten visar att 59 procent av deltagarna led av obstruktiv sömnapné. Många av deltagarna hade ett BMI över 30.

– Övervikt är en enkel markör för att fånga upp personer med obstruktiv sömnapné redan på vårdcentralen. Det är viktigt eftersom denna i sig ökar risken för hjärt-kärlsjukdom hos en grupp som redan har en förhöjd risk att drabbas av sådan sjukdom, säger Anders Broström, docent i omvårdnad vid Högskolan i Jönköping.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/hjarta-karl/somnproblem-kan-fangas-med-viktmatt--/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.