Nyhet | Obesitas

Kroppens fettceller beter sig olika

Mängden fett ökar på olika sätt i olika delar av kroppen. Det hävdar en grupp amerikanska forskare som har studerat fettceller hos 28 frivilliga försökspersoner.

Publicerad den: 2010-10-07
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Mängden fett ökar på olika sätt i olika delar av kroppen. Det hävdar en grupp amerikanska forskare som har studerat fettceller hos 28 frivilliga försökspersoner, rapporterar Vetenskapsradion.

Studiedeltagarna fick under åtta veckors tid äta godis, glass, dricka läsk och inta annan kaloririk kost. Utifrån dessa försökspersoners fettceller har forskarna kunnat se att när bukfettet ökade så blev även fettcellerna större, men de blev inte nödvändigtvis fler. Däremot var det tvärtom på vissa andra delar av kroppen. Till exempel noterades det att fettcellerna på låren och nedre delen av kroppen blev fler men de växte däremot inte i storlek.

Annons
Annons

Bukfetma kan öka risken för metaboliska sjukdomar som till exempel diabetes och övervikt. Lägger sig vikten och andra sidan på nedre delen av kroppen, som på låren visar studier på att risken för metaboliska sjukdomar inte är lika stor. Forskarna bakom den nya studien anser att detta skulle kunna förklaras med att fettcellerna helt enkelt beter sig på olika sätt i kroppens olika delar, uppger Vetenskapsradion.

Tidigare studier och forskning har pekat på att antalet fettceller hos en vuxen människa alltid är konstant, vilket alltså är motsatsen till det som framkommer i den nya studien som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4070823

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons