Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Lägre läkemedelskostnader efter fetmakirurgi

En ny studie visar att personer som opererats mot fetma använder mindre läkemedel på sikt jämfört med personer som får annan fetmabehandling.
Annons

En ny studie visar att personer som opererats mot fetma använder mindre läkemedel på sikt jämfört med personer som får annan fetmabehandling. Studien har drivits från Sahlgrenska akademien och inkluderar över två tusen personer som genomgått kirurgisk behandling mot fetma mellan 1987 och 2001.

Forskarna har jämfört hur mycket öppenvård, exklusive primärvård, slutenvård och hur mycket läkemedel samtliga deltagare använde efter behandlingen. Trots att de fetmaopererade hade en mer bestående viktminskning och en minskad risk för flera sjukdomar så konsumerade de mer vård efter sin operation. Till stor del handlade det om komplikationer kopplade till operationen under det första året.

Annons
Annons

Inledningsvis fanns inga skillnader vad gäller kostnaderna för läkemedel mellan de båda grupperna. Men sju år efter operation var den genomsnittliga kostnaden för läkemedel 1500 kronor lägre för de som genomgått fetmaoperation. Det handlade framför allt om minskad användning av preparat mot diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

    Källor

  • Lakemedelsvarlden.se - http://lakemedelsvarlden.se/nyheter/fetmakirurgi-gav-lagre-lakemedelskostnader-9842

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons