Många 6-åringar med övervikt har nedsatt insulinkänslighet
Nyhet | Obesitas

Många 6-åringar med övervikt har nedsatt insulinkänslighet

Insulinkänslighet, blodfettsrubbningar och högt blodtryck drabbar överviktiga barn redan i sexårsåldern, vilket i sin tur kan leda till typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom senare i livet. Det visar en avhandling från Sahlgrenska akademin.


Publicerad den: 2019-03-15
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Det blir allt vanligare med övervikt och fetma, och kroniska sjukdomar som orsakas av övervikt utvecklas i allt tidigare åldrar. Men enligt läkaren Emma Kjellberg, som står bakom den aktuella avhandlingen, går det att förhindra genom tidiga insatser.

Överviktiga barn hade flera riskfaktorer för metabola syndromet

I studien följde man 212 sexåringar, varav 37 barn som hade övervikt eller fetma. Provtagning av blodsocker togs av 29 av barnen med övervikt eller fetma, och resultaten visade att mer än en fjärdedel hade nedsatt insulinkänslighet. Hos barn med normal vikt var motsvarande siffra fem procent.

I den aktuella studien var det dessutom i stort sett bara barn med övervikt eller fetma som hade mer än en riskfaktor för det metabola syndromet.

– Trots att studien omfattar en ganska liten grupp barn såg vi att några av dem uppfyllde alla kriterier för att diagnostiseras med det som kallas metabola syndromet. Det är ett samlingsnamn för olika riskfaktorer, som i kombination ytterligare ökar den sammanlagda risken att utveckla hjärt-kärlsjukdomar som diabetes typ 2 senare i livet, säger läkaren Emma Kjellberg.

Minska risken med bra kost och fysisk aktivitet

Om barnens familjer får hjälp med att skapa bättre kostvanor och öka den fysiska aktiviteten skulle man dock kunna vända riskfaktorerna i tid, menar Emma Kjellman. På så sätt skulle man alltså kunna undvika att kroniska sjukdomar och andra skador uppstår senare i livet.

 

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nedsatt-insulinkanslighet-vanligt-bland-forskolebarn-med-overvikt.cid1620019

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons