Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Myt att stekt mat är dåligt för hälsan

Det är en myt att stekt mat alltid är dåligt för hälsan, skriver Dn.se. Så länge man steker maten i bra fett finns det ingen ökad risk för hjärtsjukdomar eller att dö i förtid. Med rätt slags fett menas omättade fetter som olivolja och solrosolja. Det är Medelhavsdieten som återigen visar sig vara bra för hälsan enligt en omfattande spansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-26

Annons

Det är en myt att stekt mat alltid är dåligt för hälsan, skriver Dn.se. Så länge man steker maten i bra fett finns det ingen ökad risk för hjärtsjukdomar eller att dö i förtid. Med rätt slags fett menas omättade fetter som olivolja och solrosolja.

Det är Medelhavsdieten som återigen visar sig vara bra för hälsan enligt en omfattande spansk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal. Över 40 000 vuxna personer har deltagit i studien. Under elva år har de tillfrågats om sina matvanor och hur deras mat tillagas. Ingen av deltagarna hade någon hjärtsjukdom när studien började. Vid studiens slut hade 606 fall av hjärtsjukdom registrerats, medan 1 134 personer avlidit.

Annons
Annons

När forskarna sedan analyserat hjärtsjukdomarna kunde de inte hitta några mätbara kopplingar till en diet med stekt mat. De drar slutsatsen att det är den sorts fett som används i Medelhavskosten som är avgörande.

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stekt-mat-ofarligt-i-ratt-fett

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.