Nyhet | Obesitas

Övervikt hos blivande mammor ökar risken för diabetes hos barnet

Händelser som inträffar redan på fosterstadiet påverkar vilken risk man har för att drabbas av typ 2-diabetes senare i livet. Nu vill forskare att de nya rönen används i riktlinjerna för förebyggande av diabetes.

Publicerad den: 2014-12-03
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Forskarna vid Lunds universitet kallar situationen för ett moment 22: När fetma och övervikt ökar, ofta med högre blodsocker som konsekvens, ökar också risken för att kvinnor ska drabbas av graviditetsdiabetes. Och barn till mödrar som haft graviditetsdiabetes eller varit över- eller undernärda löper större risk än andra att drabbas av fetma och diabetes – och den onda cirkeln har tagit fart.

Angela Estampador är en av forskarna bakom upptäckten. Hon vill se förändrade riktlinjer kring förebyggande av bland annat diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Annons
Annons

– Dagens riktlinjer för att förebygga typ 2-diabetes tenderar att fokusera på livsstilsförändringar och i vissa fall förskrivning av läkemedel. Vårt arbete samlar bevis för att det finns andra faktorer som kan ha betydelse mycket tidigare i livet och de bör inkluderas i riktlinjerna för hur vi förebygger typ 2-diabetes, säger Angela Estampador i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Även pappans livsstil spelar roll för barnets hälsa, men området kräver fortsatta kliniska studier på människor, menar forskargruppen. Deras studier presenteras i tidskriften Diabetes, Metabolic Syndrome & Obesity.

Samtidigt har studier visat att även risken för att barnet dör under sitt första levnadsår ökar om mamman är överviktig.

Annons
Annons

    Källor

  • Lunds universitet - http://www.lu.se/nyheter-och-press/pressmeddelanden?visa=pm&pm_id=2507

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons