Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Pandemin en extra utmaning för personer med fetma

Fetma är en av de stora riskfaktorerna för att bli svårt sjuk vid smitta av covid-19. Att gå ner i vikt ger stora hälsovinster men kan vara extra utmanande just nu.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-08-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Data från Folkhälsomyndigheten visar att runt 15 procent av svenskarna har ett BMI-värde över 30, vilket räknas som fetma. Ju högre BMI, desto större är risken för att en covid-19-infektion blir allvarlig och långdragen. Personer med BMI 40 och uppåt ingår i en riskgrupp.

Människor med fetma får ofta nedslående, diskriminerade och stigmatiserade kommentarer från sin omgivning, vilket försvårar viktnedgången. Den stress som pandemin dessutom innebär kan göra det ännu svårare, förklarar läkaren och forskaren Joanna Uddén Hemmingsson i en intervju i Sveriges Radio. Hennes råd är därför att inte fokusera på vikten just nu, utan att tänka bredare.

– Framförallt att jobba med hälsan. Att tänka att ”nu vill jag ta den här covidkrisen som en avstamp till en hälsosammare livsstil” – både med mat, motion och sömn och stress och allt som ingår. Och går man ner i vikt så är det bara en bonus, säger Joanna Uddén Hemmingsson till Sveriges Radio.

Annons
Annons

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7533358

Annons
Annons
Annons

Annons