Pandemin en extra utmaning för personer med fetma
Fetma är en av de stora riskfaktorerna för att bli svårt sjuk vid smitta av covid-19. Att gå ner i vikt ger stora hälsovinster men kan vara extra utmanande just nu.
Data från Folkhälsomyndigheten visar att runt 15 procent av svenskarna har ett BMI-värde över 30, vilket räknas som fetma. Ju högre BMI, desto större är risken för att en covid-19-infektion blir allvarlig och långdragen. Personer med BMI 40 och uppåt ingår i en riskgrupp.
Människor med fetma får ofta nedslående, diskriminerade och stigmatiserade kommentarer från sin omgivning, vilket försvårar viktnedgången. Den stress som pandemin dessutom innebär kan göra det ännu svårare, förklarar läkaren och forskaren Joanna Uddén Hemmingsson i en intervju i Sveriges Radio. Hennes råd är därför att inte fokusera på vikten just nu, utan att tänka bredare.
– Framförallt att jobba med hälsan. Att tänka att ”nu vill jag ta den här covidkrisen som en avstamp till en hälsosammare livsstil” – både med mat, motion och sömn och stress och allt som ingår. Och går man ner i vikt så är det bara en bonus, säger Joanna Uddén Hemmingsson till Sveriges Radio.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7533358
Källor
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.