Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Rapport: Tillgången till fetmavård är oacceptabel

Att få vård för fetma är inte helt enkelt och allt fler väljer att själva bekosta sin operation, visa den senaste rapporten från kvalitetsregistret Soreg, Scandinavian Obesity Surgery Registry. Av de totalt 5 400 överviktsoperationer som gjordes under fjolåret var 1 200 betalda från egen ficka.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-05-11

Annons

Den första delen av Soreg:s årsrapport för 2017 har publicerats. Den tar upp antalet utförda överviktsoperationer, typ av operation samt tidiga komplikationer (det vill säga komplikationer upp till 30 dagar efter operationen) i svensk obesitasvård. Samtliga 38 enheter som utför obesitaskirurgi i landet rapporterar i Soreg.

I fjol genomgick 5 400 patienter överviktskirurgi i Sverige, vilket är en minskning med 400 operationer jämfört med 2016. Samtidigt syns en 20-procentig ökning av egenbetalda operationer. Under 2017 bekostades 1 200 fetmaoperationer av patienterna själva. Något som indikerar för begränsningar i tillgången till det offentliga systemet, enligt rapporten.

Det framgår även att det fortfarande finns oacceptabla skillnader i landet när det gäller möjligheten till att få vård för svår fetma.

Annons
Annons

Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi

 Färre får komplikationer

Den genomsnittliga sjukhusvistelsen vid en överviktsoperation fortsätter att minska och ligger idag på mindre än två dagar.

Antalet patienter som drabbas av en komplikation till följd av operationen fortsätter också att minska. Under 2017 fick cirka tre procent en svår komplikation, till exempel blödningskomplikation som krävde kirurgiskt ingrepp. Död efter fetmakirurgi är ovanligt  - 0,03 procents risk inom 30 dagar efter operationen.

 Vanligaste överviktsoperationerna

Den vanligaste fetmaoperationen är gastrisk bypass, som utgör hälften av alla fetmaoperationer. Därefter följer Sleeve gastrectomy.

Annons
Annons

Nästa del av rapporten för 2017 från Soreg kommer att inriktas på viktförändringar och komorbiditet. Den planeras att publiceras i juni 2018.

Läs hela rapporten här.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.