Sömnen viktig för bra viktnedgång
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Fortbildning för neurologer
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
En bra metod för personer som vill gå ner i vikt är att sova ordentligt. Det visar en ny studie där det framkommer att sömnen har stor inverkan på hur kroppen hanterar fettet, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Den som bantar men som sover för lite förlorar mindre fett än den som samtidigt sover tillräckligt mycket.
I studien, som publiceras i Annals of Internal Medicine, har totalt tio överviktiga, men friska, personer fått banta under två olika perioder. Under den första perioden sov deltagarna drygt åtta timmar per natt, men under andra perioden sov de endast drygt fem timmar per natt.
Studieresultaten visar att försökspersonerna gick ner ungefär lika mycket under båda perioder, i genomsnitt 2,7 kg. Men en markant skillnad märktes. Under den period då deltagarna fick sova minst åtta timmar var nästan hälften av det kroppen gjorde sig av med fett. Denna siffra var dock betydligt lägre då de sov omkring fem timmar per dag. Då var den faktiska fettminskningen endast en fjärdedel medan resten av viktnedgången framför allt bestod av proteiner, rapporterar SVT.
– Att skära ner på sömnen är att sätta käppar i hjulet för den som har mål att förlora fett, säger en av forskarna bakom studien Plamen Penev, vid universitetet i Chicago.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
- Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2175575/somn_bra_bantningsmedel
Källor
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Undersökning: Professionens intresse för fetmakirurgi
Fler har koll på vart de ska remittera patienter med fetma och fler anser att NetdoktorPros läkarutbildning om fetmakirurgi kommer vara till nytta för den kliniska vardagen. Samtidigt tycker något färre att fetmakirurgi fungerar bra. Vad tycker du?
-
Bättre uppföljning efter fetmakirurgi
”Det pratas inte mycket om resan efter operationen då det verkligen handlar om att vara stark”, säger Elin Johansson, 29 år, i en intervju.
-
Överviktig kvinna 54 år - vad gör du?
Helena, 54 år, söker dig på vårdcentralen för att diskutera om fetmaoperation kan vara något för henne. Hon har försökt gå ned i vikt ”så länge hon kan minnas”, utan framgång. Vad säger du till henne?
-
Testa personer med högrisk för diabetes
Primärvården tar emot de största antalet diabetespatienter och det handlar om att urskilja dem.
-
Lovande resultat för behandling mot fetma
Behandling med diabetesläkemedlet tirzepatid har visat sig leda till en både betydande och ihållande viktminskning bland vuxna med fetma. Det visar en ny stor studie.
-
Jakten på en jämlik diabetesvård
Det handlar om att bemöta alla patienter, oavsett etnicitet, socioekonomisk bakgrund, kön, ålder och geografisk hemhörighet, lika. Trots att diabetes är vår tids största folksjukdom kännetecknas svensk diabetesvård av ojämlikhet.
-
Läkare: För få erbjuds den mest effektiva fetmabehandlingen
Är det inte dags att börja behandla fetma som en sjukdom och ge patienterna den vård de har rätt till? Det är på tiden, menar överläkaren Magnus Sundbom, professor i gastrointestial kirurgi.