Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Obesitas

Sömnen viktig för bra viktnedgång

En bra metod för personer som vill gå ner i vikt är att sova ordentligt. Det visar en ny studie där det framkommer att sömnen har stor inverkan på hur kroppen hanterar fettet.
Annons

En bra metod för personer som vill gå ner i vikt är att sova ordentligt. Det visar en ny studie där det framkommer att sömnen har stor inverkan på hur kroppen hanterar fettet, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Den som bantar men som sover för lite förlorar mindre fett än den som samtidigt sover tillräckligt mycket.

I studien, som publiceras i Annals of Internal Medicine, har totalt tio överviktiga, men friska, personer fått banta under två olika perioder. Under den första perioden sov deltagarna drygt åtta timmar per natt, men under andra perioden sov de endast drygt fem timmar per natt.

Annons
Annons

Studieresultaten visar att försökspersonerna gick ner ungefär lika mycket under båda perioder, i genomsnitt 2,7 kg. Men en markant skillnad märktes. Under den period då deltagarna fick sova minst åtta timmar var nästan hälften av det kroppen gjorde sig av med fett. Denna siffra var dock betydligt lägre då de sov omkring fem timmar per dag. Då var den faktiska fettminskningen endast en fjärdedel medan resten av viktnedgången framför allt bestod av proteiner, rapporterar SVT.

– Att skära ner på sömnen är att sätta käppar i hjulet för den som har mål att förlora fett, säger en av forskarna bakom studien Plamen Penev, vid universitetet i Chicago.

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2175575/somn_bra_bantningsmedel

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.