Nyhet | Obesitas

Större spädbarnsdöd bland överviktiga mammor

I Sverige avlider ungefär tre av 1 000 barn under det första levnadsåret. Nu visar ny forskning att barn löper ökad risk att dö i spädbarnsdöd om mamman är överviktig.

Publicerad den: 2014-12-05
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Forskningen kommer från Karolinska institutet och har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ. Studien omfattar närmare en miljon kvinnor samt 1,8 miljoner barn födda mellan åren 1992 och 2010. Här undersökte forskarna om mammornas kroppsmasseindex, som antecknades vid inskrivning på mödravårdscentralen, var associerad med risk för spädbarnsdöd. Närmare 24 procent av de inskrivna kvinnorna var överviktiga, och 9 procent hade fetma.

– Vår forskning visar att barnets risk ökar med ökande övervikt hos mamman. För en enskild kvinna är risken, oavsett vikt, oerhört liten att barnet dör. Att våra resultat ändå har betydelse på befolkningsnivå hänger samman med att övervikt är vanligt bland kvinnor i barnafödande ålder, säger Stefan Johansson, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och forskare vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - Länk: http://ki.se/nyheter/okad-spadbarnsdodlighet-bland-barn-till-overviktiga-kvinnor

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons