Nyhet | Obesitas

Vissa gener ökar risken för fetma

Forskare har funnit totalt 32 gener som kan vara en bakomliggande orsak till varför människor blir feta. I en omfattande studie har forskare kunnat konstatera att de som har flest fetmagener i genomsnitt väger åtta kilo mer än de som har minst antal av genvarianterna.

Publicerad den: 2010-10-11
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Forskare har funnit totalt 32 gener som kan vara en bakomliggande orsak till varför människor blir feta. I en omfattande studie, som presenteras i tidskriften Nature Genetics, har forskare kunnat konstatera att de som har flest fetmagener i genomsnitt väger åtta kilo mer än de som har minst antal av genvarianterna, skriver Dagens Nyheter på nätet.

Erik Ingelsson, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet, är en av dem som varit med och samordnat detta stora forskningsprojekt. Totalt har 250 000 personer i en rad olika länder, varav 4 000 från Sverige, ingått i studien. Enligt forskarna behövs det så många människor för att de ska kunna hitta dessa riskgener, och studieresultaten pekar på att det i nuläget finns 32 gener som ökar risken för fetma.

Annons
Annons

– Vi hoppas att kunskapen ska vara till stor nytta i framtiden och påverka den kliniska behandlingen av fetma, säger Erik Ingelsson til Dagens Nyheter.

De olika fetmagenerna som funnits har olika stor betydelse men summan blir ändå påtaglig. Som mest hittade forskarna personer med 44 fetmagener och som minst människor med 16. Och mellan dessa skilde det i genomsnitt åtta kilo i vikt.

I Sverige kommer forskare nu att påbörja studier för att undersöka hur människor med olika genuppsättning svarar på fetmabehandling, berättar Erik Ingelsson för Dagens Nyheter, och påpekar samtidigt att de 32 upptäckta fetmagenerna bara är början.

Annons
Annons

– Våra beräkningar visar att det finns åtminstone 284 gener som påverkar risken för fetma.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/32-gener-som-gor-oss-fetare-1.1186207

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons