Artificiell näthinna ska ge blinda synen åter
Billiga organiska pigment, vanliga i kosmetika, som påminner om en ljussensor i en digitalkamera ska få blinda att kunna se. Det handlar om den artificiella näthinna som har utvecklats på Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.
Under ledning av Eric Glowacki vid Linköpings universitet har forskare från Linköping tillsammans med forskare från Tel Aviv University i Israel tagit fram en ny metod med förhoppning att behandla blidhet.
Forskarna beskriver metoden som en liten, enkel fotoaktiv film som konverterar impulser av ljus till elektriska signaler, vilket i sin tur stimulerar nervceller. Detta presenteras närmare i tidskriften Advanced Materials.
– Att få kontroll över stimuleringen av nervceller kräver aktivering med korta svarstider, här aktiveras nervcellerna direkt. Vi har visat att vi med vår plattform kan stimulera såväl neuroner i hjärnan som neuroner i icke-fungerande näthinnor, säger David Rand, postdoktor vid Tel Aviv University.
- Linköpings universitet - https://liu.se/nyhet/organiska-ledande-pigment-kan-ge-blinda-synen-ater
Källor
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.