Brist på alla typer av donerad vävnad
Idag råder det brist på hornhinnor och andra donerade vävnader i hela landet. Vilka åtgärder behöver göras och vilka är framstegen inom forskningen? Det och mycket annat lyfts under det nationella donationsmötet på Akademiska sjukhuset.
I Sverige utförs drygt 1 000 vävnadstransplantationer varje år och av dem är transplantation av hornhinnor och hjärtklaffar det vanligaste, enligt uppgifter från Socialstyrelsen.
– En vävnadsdonator kan ge en annan människa med skadad hornhinna synen åter och rädda livet på en svårt brännskadad människa genom huddonation. Att donera hjärtklaffar kan också vara livräddande för en hjärtsjuk patient. Det gäller inte minst barn eftersom mekaniska klaffar inte fungerar när man växer, säger Helena Almén, vävnadsdonationsansvarig läkare på Akademiska sjukhuset.
Hon är ansvarig för det nationella donationsmötet som pågår mellan den 25 och 26 januari. Där kommer både läkare och sköterskor, vävnadsdonationsutredare, transplantationskoordinatorer och representanter för Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket med flera myndigheter delta.
I Sverige kan i stort sett alla bli vävnadsdonatorer efter sin död men allt för få gör sin vilja känd, vilket är en bidragande orsak till att det råder brist på alla typer av donerad vävnad.
Transplantation blir enklare
Några av de forskningsstudier som kommer diskuteras rör njurtransplantation. Det handlar om en ny enzymbehandling som ges till patienter som har antikroppar mot det donerade organet.
Antalet personer som donerade sina organ efter döden: 188 Patienter på väntelistan 800, varav 680 väntar på en njure (per 30/9 2017) Källor: Svensk Transplantationsförening och Socialstyrelsen. (Faktaruta från TT) Organtransplantationer 2017
Det kommer också diskuteras kring hur transplantationsvården kan effektiviseras. Istället för vävnadsbanker till exempel integrera verksamheten med sjukvården, vilket skulle göra det möjligt att få flera vävnader från en och samma donator.
Även mobilt team som åker ut i landet för att tillvarata vävnader kommer lyftas under mötet.
- Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/brist-paa-donerad-vaevnad-fokus-foer-nationellt-moete-i-uppsala-2381710
Källor
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.