Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Döende synceller repareras med stamceller

För första gången har svenska forskare framgångsrikt transplanterat mänskliga näthinneceller till ett människolikt öga. Den nya studien är publicerad i tidskriften Stem Cell Reports.

Publicerad den: 2016-01-04

Annons

Åldersrelaterad makuladegeneration är den vanligaste orsaken till att äldre personer får försämrad lässyn och central synskärpa. Vid sjukdomen förtvinar stödjecellerna bakom näthinnan, så kallade retinala pigmentepitelceller. Det leder till att syncellerna i näthinnan, tapparna och stavarna, också dör. 

Ögonsjukdomen finns i två former, en våt och torr. Den våta formen är möjlig att bromsa med hjälp av läkemedel, men det saknas effektiv behandling för den torra formen som drabbar majoriteten av patienter. 

Skyddar mot makuladegeneration 

Annons
Annons

Nu har dock svenska forskare utvecklat en ny metod där mogna näthinneceller framställs från embryonala stamceller. När syncellerna transplanterades till en människolik djurmodell skyddade de mot experimentell makuladegeneration. 

– Våra resultat visar att det finns stöd för att behandlingen med stamceller även kan fungera på patienter med den torra men hittills inte behandlingsbara formen av makuladegeneration, säger ögonläkaren Anders Kvanta i ett pressmeddelande.

Tror du att ögonsjukdomen är möjlig att bota med stamceller i framtiden? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/stod-for-att-stamceller-kan-reparera-doende-synceller

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.