Nyhet | Ögon

Grå starr botades av ögondroppar

Går det att lösa upp grå starr med hjälp av ögondroppar? Det tror en grupp internationella forskare som nyligen utfört lyckade försök på hundar och nu hoppas få göra kliniska studier på människor.

Publicerad den: 2015-08-10
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Med stigande ålder och vissa sjukdomar grumlas ögats lins av ihopklumpade proteiner – vilket kallas för katarakter. Det hindrar ljuset från att nå näthinnan och därmed blir synen allt sämre – till slut blir den drabbade helt blind.

Tillståndet kallas grå starr och i västvärlden botas den vanligtvis med operation, där den grumliga linsen byts ut mot en konstgjord i plast. Men den möjligheten saknas för miljontals drabbade i utvecklingsländer.

Hoppas på ny behandling

Annons
Annons

Amerikanska och kinesiska forskare vill därför hitta en ny behandling och nu kan de vara en lösning på spåren. När de undersökte arvsmassan hos två familjer, där barnen drabbats av ärftlig grå starr, upptäckte man att alla barn hade en särskild förändring på en gen som producerar ämnet lanosterol. Substansen hindrar vanligtvis proteinerna i ögat från att klumpa ihop sig – men den egenskapen saknade molekylen som bildats från den muterade genen.

Med normal lanosterol minskade katarakternas storlek, enligt försök som forskargruppen utförde på kaniner med grå starr samt linser med grå starr som opererats ut från människor. I vissa fall försvann katarakterna helt. Forskarna fick samma resultat när hundar med grå starr behandlas med ämnet i droppform.

Nu vill forskargruppen utföra kliniska studier på människor, med en förhoppning om att ta fram en billigare metod som kan bota blindhet orsakad av grå starr.

Annons
Annons

Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.

    Källor

  • Ny Teknik - http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/medicin_teknik/article3920587.ece

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons