Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Ögon

Snabb ögonundersökning kan avslöja nervskador

Genom att undersöka hornhinnan är det möjligt att se om en diabetespatient har fått nervskador i resten av kroppen. Undersökningen tar max tio minuter, menar Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-02
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Nervskador vid typ 2-diabetes kan yttra sig som nedsatt känsel eller smärtor och ökar risken för sår, och i värsta fall amputation. Men med hjälp av ett särskilt mikroskop skulle man lätt kunna upptäcka nervskador i ett tidigare skede. Det framgår i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

Det som man tittar på är om diabetespatienten har fått minskad nervtäthet och nervlängd, vilket indikerar för just nervskador i resten av kroppen.

Annons
Annons

– Även om det för närvarande inte finns någon botande behandling, är det alltid en fördel att tidigt kunna upptäcka förändringar i nerverna. Därför är det värdefullt med en snabb och säker diagnosmetod, säger professor Olov Rolandsson, vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, allmänmedicin, vid Umeå universitet och ansvarig för studien.

Introducera den nya diagnosmetoden

Undersökningen ska inte ta längre än tio minuter och medför inga obehag för patienterna, menar Olov Rolandsson som hoppas att sjukvården ska börja använda den studerade undersökningsmetoden.

– Det finns goda förutsättningar för att denna nya diagnosmetod ska kunna introduceras brett i sjukvården, säger han.

Annons
Annons

    Källor

  • Umeå Universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/nyhetsvisning//nervskador-vid-typ-2-diabetes-brkan-upptackas-i-ogat.cid290387

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons