Snabb ögonundersökning kan avslöja nervskador
Genom att undersöka hornhinnan är det möjligt att se om en diabetespatient har fått nervskador i resten av kroppen. Undersökningen tar max tio minuter, menar Olov Rolandsson, professor i allmänmedicin vid Umeå universitet.
Nervskador vid typ 2-diabetes kan yttra sig som nedsatt känsel eller smärtor och ökar risken för sår, och i värsta fall amputation. Men med hjälp av ett särskilt mikroskop skulle man lätt kunna upptäcka nervskador i ett tidigare skede. Det framgår i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Det som man tittar på är om diabetespatienten har fått minskad nervtäthet och nervlängd, vilket indikerar för just nervskador i resten av kroppen.
– Även om det för närvarande inte finns någon botande behandling, är det alltid en fördel att tidigt kunna upptäcka förändringar i nerverna. Därför är det värdefullt med en snabb och säker diagnosmetod, säger professor Olov Rolandsson, vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, allmänmedicin, vid Umeå universitet och ansvarig för studien.
Introducera den nya diagnosmetoden
Undersökningen ska inte ta längre än tio minuter och medför inga obehag för patienterna, menar Olov Rolandsson som hoppas att sjukvården ska börja använda den studerade undersökningsmetoden.
– Det finns goda förutsättningar för att denna nya diagnosmetod ska kunna introduceras brett i sjukvården, säger han.
- Umeå Universitet - http://www.umu.se/om-universitetet/pressinformation/pressmeddelanden/nyhetsvisning//nervskador-vid-typ-2-diabetes-brkan-upptackas-i-ogat.cid290387
Källor
-
Näthinneavlossning, regmatogen
Vid näthinneavlossning lossnar näthinnan från det underliggande pigmentepitelet. Om en näthinneavlossning inte opereras snarast är risken stor för bestående synnedsättning.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Smärta bakom ögat - ett vanligt debutsymptom vid MS
Överläkare Petra Nilsson svarar på frågor kring symtom och behandling vid multipel skleros (MS).
-
Måttliga förväntningar på nya mediciner mot glaukom
Framstegen i behandlingsmetoder av glaukom går långsamt framåt samtidigt som nya läkemedel väntar runt hörnet. Det här diskuterades under Nordiska glaukommötet i Bergen.
-
Fortsatt långa väntetider för glaukompatienter
Orsaken är att botbara åkommor prioriteras högre än kroniska ögonsjukdomar, det menar Boel Bengtsson, docent vid Lunds universitet. Nya och osäkra ST-läkare är sannolikt en annan anledning till att väntetiderna förlängs.