Cancerportalen börjar med ALK-genen
Molekylärbiologin har haft stora framgångar för diagnos och behandling av cancer. Men det behövs en samlad kunskapsbank kring specifika signalvägar och vad det innebär att påverka dem. Den nationella cancerportalen är tänkt att bli en sådan.
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Icke-småcellig lungcancer betraktades tidigare som en enda sjukdom men med histopatologi kan den delas in i adenocarcinom, skivepitelcancer och andra former. Med hjälp av sekvensning av cancergenomet, något som idag kan göras relativt enkelt på vissa laboratorier, går det sedan att dela upp dessa cancerformer i många fler subtyper. För adenocarcinom är mer än tolv molekylära undergrupper identifierade.
− Två tredjedelar av adenocarcinomen har en signalväg som vi potentiellt kan styra behandling mot idag, sa Simon Ekman, överläkare vid Onkologikliniken, Uppsala Akademiska Sjukhus.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Svårt hitta patienter
Överlevnaden i lungcancer kan förbättras med upp till ett år om det går att hitta rätt molekylär defekt och behandla för den, enligt Simon Ekman.
− Men för att lyckas behöver vi ha kompatibla och sökbara system för att hitta patienterna både till studier och till rätt behandling. Problemet med nuvarande register är att det är mycket fokus på ledtider. Frågan är om vi inte har haft för lite fokus på behandlingsdata? Vad händer mellan behandlingsstart och död? Det behöver vi veta på ett samlat sätt.
Simon Ekman och Bengt Westermark vid Uppsala universitet presenterade den nya Cancerportalen.
Det är här den nationella cancerportalen kommer in. Under hösten implementeras de första delarna av cancerportalen för att den ska kunna starta 2015. Målet på kortare sikt är att skapa en forskningsportal med fullständiga kliniska data, speciellt för ovanliga behandlingar med ALK-riktad terapi vid lungcancer. Det ska ge kliniker tillgång till data om tumöreffekter och biverkningar i realtid. Det ska förstås också gå att använda data i retrospektiva studier.
System för målriktad behandling av lungcancer
Till forskningsportalen kopplas kvalitetsregistret för lungcancer, register för histopatologi och ett ALK-specifikt register. Ett molekylärpatologiskt register behöver etableras, med detaljerade data kring analyser och tester. På längre sikt hoppas forskarna att detta ska bli ett etablerat system för även andra former av målriktade behandlingar och andra former av cancer. Det finns också en vision om en nationellt samordnad biobank för lungcancer.
ALK finns i fyra-fem procent av adenocarcinomen och orsakas av ett rearrangemang i ALK-genen. Det så kallade FISH-testet avgör om det är frågan om en ALK-defekt.
− Men testet är dyrt, och det kanske kan ersättas av histopatologi. De som är EGFR-mutationsnegativa ska ändå alltid testas för ALK och patienter ska erbjudas behandling med ALK-hämmare om testet är positivt, något som ska bekräftas med FISH.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Skelettmetastaser
Metastaser till skelettet förekommer vid nästan alla cancerformer men domineras av prostatacancer för män och bröstcancer för kvinnor. Idag lever uppskattningsvis 8 000 till 10 000 svenskar med skelettmetastaser.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.