ESMO 2022: Höjdpunkter om ovarialcancer
Långtidsdata visar på god effekt av PARP-I vid behandling av HRP+ ovarialcancer. De största nyheterna inom gynekologisk onkologi på årets ESMO var utan tvekan presentationen av överlevnadsdata från SOLO1/GOG-3004 samt PAOLA-1/Engot-ov25 som båda gav stöd åt underhållsbehandling med inhibitorer av poly(ADP-ribos) polymeras (PARP-I) vid BRCA-muterad/HRD+ ovarialcancer.
Så upplever bröstcancerpatienter sin vård och behandling
Tidigare webbinarium om Nationellt vårdprogram bröstcancer - vad innebär det för patienten?
Detta understryker återigen vikten av att testa för homolog rekombinationsdefekt (HRD), skriver Magnus Frödin Bolling som bevakade ESMO 2022.
SOLO1/GOG-3004 är en dubbelblindad, randomiserad fas III studie initierad 2015 där man utvärderat underhållsbehandling i upp till 2 år med olaparib (n=260) vs placebo (n = 131) hos patienter med BRCA1/2-muterad ovarialcancer som svarat på platinumbaserad kemoterapi.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Kliniskt meningsfulla data om PARP-I behandling
Vid årets ESMO-presentation visades nu OS-data med 7-års uppföljningstid, vilket är den hittills längsta uppföljningen av konsoliderande PARP-I behandling. Mediandurationen av behandlingen var 24,6 månader i olaparibarmen och 13,9 månader för placebo, med en median follow-up om 88,9 respektive 87,4 månader. HR för OS var 0,55 (95% CI, 0,40 – 0,76; p = .0004, (p <.0001 krävdes för statistisk signifikans)). Vid 7 års cut off var 67,0% i olaparibarmen vid liv, jämfört med 46,5% i placeboarmen. 45,3% respektive 20,6% var vid liv och hade inte erhållit recidivbehandling (Kaplan-Meier estimat).
“Dessa data är i högsta grad kliniskt meningsfulla”kommenterade Prof. Jonathan Ledermann, UCL Cancer Institute, London, UK. ” PFS data har tidigare rapporterats efter 5 års uppföljning (Lancet Oncol. 2021;22e539) och nu vid 7 år kan vi se en klar skillnad i OS. Med endast en handfull patienter som startar en ny linjes behandling mellan 5 och 7 år, är det ökad evidens för att patienterna verkligen gagnas av behandlingen, men ytterligare follow-up är nödvändig för att bekräfta detta”.
Under det senaste decenniet har det blivit allt mer uppenbart att PARP-I inte bara är aktiva mot tumörer som har en mutation i BRCA1/2 utan även i de som har en defekt homolog rekombination av DNA. Tidiga arbeten visar på effekt i recidivsituationen vilket gav ett välkommet tillskott i behandlingsarsenalen, medan senare studier har fokuserat på första linjens behandling vilket nu även inkluderar patienter som saknar BRCA-mutation men har en defekt homolog rekombination av DNA.
”PARP-I som konsoliderande behandling har inneburit en tydlig PFS-vinst, men det är ännu oklart om detta även kommer att medföra en OS-vinst med längre follow-up” sammanfattade prof. Ledermann.
Tillägg av PARP-I ger kliniskt meningsfull överlandsvinst
Slutgiltiga OS-data presenterades från en annan fas III studie, PAOLA-1/ENGOT-ov25, där man jämfört olaparib + bevacizumab vs bevacizumab ensamt som underhållsbehandling till patienter som svarat på platinumbaserad kemoterapi + bevacizumab. För ITT-populationen som fick olaparib + bevacizumab var median-OS 56,5 månader och för endast bevacizumab 51,6 månader (HR 0,92; 95% CI 0,76 - 1,12; p = 0,4118).
I en subgruppsanalys där man stratifierade för BRCA/HRD status fann man i HRD+ gruppen (HRD+ eller BRCAm) en median-OS på 75,2 månader för olaparib + bevacizumab vs 57,3 månader för endast bevacizumab; HR 0,62(95% CI 0,45 - 0,85).
HRD+ utan BRCA-mutation: 54,7 vs 44,2 månader. HR 0,71; 95% CI 0,45 – 1,13. Ingen OS-vinst kunde ses för HRD-negativa.
Sammanfattningsvis kan man konstatera att tillägg av PARP-I ger en kliniskt meningsfull överlevnadsvinst hos HRP+ patienter oberoende av BRCA-status.
Avancerad njurcellscancer - Hur tänka kring behandling?
De senaste åren har nya behandlingsmöjligheter för njurcancerpatienter gett hopp om förbättrade framtidsutsikter och längre överlevnad för njurcancerpatienter.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
NetdoktorPro rapporterar från ASCO och EHA
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från årets ASCO- samt EHA-möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.
-
Val av behandling vid njurcancer: ”Ofta svårt”
Eftersom behandling vid avancerad njurcancer förändrats mycket de senaste åren, har NetdoktorPro tillsammans med Magnus Lindskog, onkolog vid Karolinska Universitetssjukhuset, tagit fram en fortbildning för onkologer och urologer. Fortbildningen tar bland annat upp ett ...
-
Cancervaccin tillsammans med immunterapi effektiv mot malignt melanom
Kombinationen av cancervaccin och immunterapi minskar risken för återfall eller död bland patienter med malignt melanom. Det visar färska resultat från en stor fas II-studie.
-
Flera viktiga framsteg inom dermatologi: Snart kan “känslig hud” bli en egen diagnos
Mycket har hänt inom det dermatologiska fältet under senare år, och patienter erbjuds både fler och effektivare behandlingar än någonsin tidigare. Här delar dermatologen Ada Girinta med sig av sina tankar kring utvecklingen och ger sin spaning framåt på området.
-
Studie: Immunterapi mest effektiv på morgonen
Tidiga analyser av data tyder på att effekten av immunterapi är bäst på morgonen. Det innebär att behandlingens tidpunkt kan vara av stor betydelse.