Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Onkologi

Fler cancerfall och mindre resurser – vilka patienter ska prioriteras i vården?

Varje år upptäcks allt fler cancerfall, behandlingarna blir allt mer avancerade och patienterna lever längre. Samtidigt får sjukvården allt mindre resurser. Detta gör att frågan om vilka patienter som ska prioriteras blir ännu viktigare att reda ut, menar flera debattörer under ett Almedalsseminarium om spridd tarmcancer.

Annons

– Vi står inför alltför många omöjliga ekvationer. Vi är kapabla att göra så mycket mer än vad vi har råd med, säger Ingemar Engström, professor och ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.

Men Stockholms läns landstingsråd Ella Bohlin (KD) menar att det inte är politikernas uppgift att besluta i den här frågan, ett svar som Ingemar Engström inte är nöjd med.

– Jag förstår att ni politiker väjer för frågan kring vårdprioritering, för det här är ingenting som folk vill höra, men ni måste ta ställning till detta, för det är ett växande problem, säger han.

Maria Albertsson, professor i onkologi i Linköping, summerar dilemmat: 

– Den kroniskt sjuke cancerpatienten är en ny patientgrupp. Hur ska vi ta hand om dessa personer på bästa sätt? De kan leva i många år med spridd cancer, behandlas i omgångar och ha perioder med symtomfrihet. Har vi råd att behandla de här patienterna? Vad är ett liv värt? Hur mäter man hur mycket tio års extra tid är värt?

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.