Fler onkologer behövs på många håll i landet
Hallå där Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare vid ASIH Långbro Park samt Karolinska Institutet, som just skrivit en medicinsk översikt om livmoderhalscancer!
Allt fler drabbas av cancer idag. Hur ser svensk cancervård ut i ett internationellt perspektiv?
– Svensk cancersjukvård står sig mycket bra internationellt, både i siffror för bot och överlevnad och hur cancerpatienter tas om hand. Dock finns exempel på oacceptabelt stora skillnader i resultaten, väntetider mm, mellan olika regioner i Sverige.
Vilka cancerformer ökar respektive minskar och varför har det i så fall skett en sådan utveckling?
– Totalt ökar antalet cancerfall i Sverige varje år. Mest beror det på att vi fortsätter att bli äldre och äldre, vilket i sin tur förklaras att vi överlever olika andra sjukdomar bättre, till exempel hjärtinfarkt. Bakom den totala statistiken finns både upp- och nergångar för enskilda cancerformer. Mest ökar alla typer av hudcancer, följt av bröst- och prostatacancer. Samtidigt minskar äggstocks- och bukspottkörtelcancer och det utan att vi vet riktigt varför.
Vad är utmaningarna inom ditt område?
– Behandlingsmöjligheterna ökar hela tiden, vilket gör att allt fler patienter står på aktiv behandling under allt längre tid. Det ställer förstås ökande krav på sjukvården att hinna med att informera och att ta hand om biverkningarna. Så den stora utmaningen är att dra nytta av de ökade möjligheterna så att de verkligen kommer patienterna till nytta - i hela landet. För det behövs sannolikt fler onkologer och definitivt fler röntgenläkare och patologer - för dessa grupper är bristen mer eller mindre akut på många håll i landet.
Vad är det nya inom ditt område?
– Vid sidan av all utveckling av nya operationsmetoder, strålbehandlingstekniker och nya läkemedel mot cancer sker en viktig och spännande utveckling inom förebyggande metoder. I Stockholm till exempel har Vårdval Hud inneburit kortare väntetider till hudläkare och såväl förstadier till malignt melanom, som tidig upptäckt av, hudcancer underlättas. Och inom bröstcancer finns ny forskning som ger grund för att med mammografi hitta inte bara cancern tidigt, utan även identifiera högriskindivider som i en snar framtid kan erbjudas förebyggande behandling för att inte utveckla bröstcancer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Din patient har lågt blodvärde och förstorade lymfkörtlar på halsen
Carlos, 55 år, remitterades från primärvården till dig som läkare på en hematologisk mottagning. Genom denna inte alltför ”vanliga” fallbeskrivningen får du veta hur det kan te sig och vad man skall tänka på vid misstänkt lymfom.
-
Multipelt Myelom
En form blodcancersjukdom där introduktion av nya läkemedel har lett till en trefaldig dubbling av prevalensen från 1980 till 2012.
-
Här är några tidiga symtom vid lungcancer
Primärvårdsläkare såväl som allmänheten kan bli bättre på att observera tidiga symtom vid lungcancer, vilka lätt kan förväxlas med andra tillstånd. Överläkare Mikael Johansson berättar om vad man bör vara uppmärksam på.
-
Råder viss osäkerhet kring behandling vid skelettmetastaser
Det råder fortfarande delade uppfattningar om när man ska sätta in skelettstärkande medicinering hos en patient med nyupptäckt skelettmetastasiering – samt när man ska strålbehandla. I en videointervju berättar överläkaren Henrik Lindman om hur man bör resonera.
-
Det ledde till fler levnadsår med förbättrad livskvalitet
Överlevnaden näst intill fördubblades när patienter med avancerad prostatacancer fick tilläggsbehandling. Det är så pass övertygande resultat att det kan komma att ändra klinisk praxis, menar vår expert Jan-Erik Damber.
-
Primära hjärntumörer hos vuxna
Primära hjärntumörer hos vuxna finns av många typer. Även de hjärntumörer som är benigna kan bli livshotande på grund av det begränsade utrymmet i skallen.
-
ESMO 2020: Viktigt historiskt moment inom lungcancervården
I sin kongressrapport skriver lungcancerspecialisten Georgios Tsakonas om de viktigaste studierna, största utmaningarna och hetaste områdena inom akademisk lungcancerforskning.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s interaktiva fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu