Fler onkologer behövs på många håll i landet
Hallå där Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare vid ASIH Långbro Park samt Karolinska Institutet, som just skrivit en medicinsk översikt om livmoderhalscancer!
Allt fler drabbas av cancer idag. Hur ser svensk cancervård ut i ett internationellt perspektiv?
– Svensk cancersjukvård står sig mycket bra internationellt, både i siffror för bot och överlevnad och hur cancerpatienter tas om hand. Dock finns exempel på oacceptabelt stora skillnader i resultaten, väntetider mm, mellan olika regioner i Sverige.
Vilka cancerformer ökar respektive minskar och varför har det i så fall skett en sådan utveckling?
– Totalt ökar antalet cancerfall i Sverige varje år. Mest beror det på att vi fortsätter att bli äldre och äldre, vilket i sin tur förklaras att vi överlever olika andra sjukdomar bättre, till exempel hjärtinfarkt. Bakom den totala statistiken finns både upp- och nergångar för enskilda cancerformer. Mest ökar alla typer av hudcancer, följt av bröst- och prostatacancer. Samtidigt minskar äggstocks- och bukspottkörtelcancer och det utan att vi vet riktigt varför.
Vad är utmaningarna inom ditt område?
– Behandlingsmöjligheterna ökar hela tiden, vilket gör att allt fler patienter står på aktiv behandling under allt längre tid. Det ställer förstås ökande krav på sjukvården att hinna med att informera och att ta hand om biverkningarna. Så den stora utmaningen är att dra nytta av de ökade möjligheterna så att de verkligen kommer patienterna till nytta - i hela landet. För det behövs sannolikt fler onkologer och definitivt fler röntgenläkare och patologer - för dessa grupper är bristen mer eller mindre akut på många håll i landet.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ASCO (American Society of Clinical Oncology)? Lämna din e-postadress här »
Vad är det nya inom ditt område?
– Vid sidan av all utveckling av nya operationsmetoder, strålbehandlingstekniker och nya läkemedel mot cancer sker en viktig och spännande utveckling inom förebyggande metoder. I Stockholm till exempel har Vårdval Hud inneburit kortare väntetider till hudläkare och såväl förstadier till malignt melanom, som tidig upptäckt av, hudcancer underlättas. Och inom bröstcancer finns ny forskning som ger grund för att med mammografi hitta inte bara cancern tidigt, utan även identifiera högriskindivider som i en snar framtid kan erbjudas förebyggande behandling för att inte utveckla bröstcancer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
-
Bröstcancer
Bröstcancer är den vanligaste cancertypen bland kvinnor, både globalt och i Sverige. Parallellt med en ökande incidens har prognosen under de senaste decennierna förbättrats. Tidigare upptäckt, förbättrade behandlingsmetoder och multidisciplinära behandlingsteam är några av faktorerna bakom detta.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
ASCO 2023: Fyra forskningsnyheter om lungcancer
Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) 2023 presenterades ett antal forskningsresultat gällande lungcancer. Här har NetdoktorPro:s medicinska chef Mats Halldin listat fyra forskningsnyheter om cancerformen.
-
ASCO GU 2023 på 1 minut med professor Börje Ljungberg
Här sammanfattar Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet, de viktigaste punkterna han tog med sig från ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: Precisionsmedicin är på väg inom prostatacancer
Anders Bjartell, professor i urologisk cancerforskning och överläkare vid Skåne universitetssjukhus sammanfattar.
-
ASCO GU och urinblåsecancer: ”Ganska fattigt på nyheter”
Det var relativt få “kioskvältare” avseende behandling av urinblåsecancer under ASCO GU 2023.
-
ASCO GU: ”Stort intresse för behandling av njurcancer”
Börje Ljungberg, professor i urologi vid Umeå universitet var på plats under ASCO GU 2023.