Fler onkologer behövs på många håll i landet
Lär dig mer om skelettmetastaser
I en fortbildning från NetdoktorPro får du den senaste kunskapen om skelettmetastaser. utbildningen består av ett patientfall i fem delar, med kontrollfrågor som följs av ett kortare resonemang kring de olika svarsalternativen.
Hallå där Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare vid ASIH Långbro Park samt Karolinska Institutet, som just skrivit en medicinsk översikt om livmoderhalscancer!
Allt fler drabbas av cancer idag. Hur ser svensk cancervård ut i ett internationellt perspektiv?
– Svensk cancersjukvård står sig mycket bra internationellt, både i siffror för bot och överlevnad och hur cancerpatienter tas om hand. Dock finns exempel på oacceptabelt stora skillnader i resultaten, väntetider mm, mellan olika regioner i Sverige.
Vilka cancerformer ökar respektive minskar och varför har det i så fall skett en sådan utveckling?
– Totalt ökar antalet cancerfall i Sverige varje år. Mest beror det på att vi fortsätter att bli äldre och äldre, vilket i sin tur förklaras att vi överlever olika andra sjukdomar bättre, till exempel hjärtinfarkt. Bakom den totala statistiken finns både upp- och nergångar för enskilda cancerformer. Mest ökar alla typer av hudcancer, följt av bröst- och prostatacancer. Samtidigt minskar äggstocks- och bukspottkörtelcancer och det utan att vi vet riktigt varför.
Vad är utmaningarna inom ditt område?
– Behandlingsmöjligheterna ökar hela tiden, vilket gör att allt fler patienter står på aktiv behandling under allt längre tid. Det ställer förstås ökande krav på sjukvården att hinna med att informera och att ta hand om biverkningarna. Så den stora utmaningen är att dra nytta av de ökade möjligheterna så att de verkligen kommer patienterna till nytta - i hela landet. För det behövs sannolikt fler onkologer och definitivt fler röntgenläkare och patologer - för dessa grupper är bristen mer eller mindre akut på många håll i landet.
Vad är det nya inom ditt område?
– Vid sidan av all utveckling av nya operationsmetoder, strålbehandlingstekniker och nya läkemedel mot cancer sker en viktig och spännande utveckling inom förebyggande metoder. I Stockholm till exempel har Vårdval Hud inneburit kortare väntetider till hudläkare och såväl förstadier till malignt melanom, som tidig upptäckt av, hudcancer underlättas. Och inom bröstcancer finns ny forskning som ger grund för att med mammografi hitta inte bara cancern tidigt, utan även identifiera högriskindivider som i en snar framtid kan erbjudas förebyggande behandling för att inte utveckla bröstcancer.
Fortbildningskurs: Följ ett patientfall och testa din kunskap om skelettmetastaser här »
Kurs: Immunterapi vid lungcancer
Ta del av en unik fortbildning om immunterapi vid lungcancer och få kunskap om nya behandlingsalternativ.
-
Onkologi: Fortbilda dig här
Genom NetdoktorPro:s fortbildningar inom onkologi kan du testa din medicinska kunskap om diagnostisering, sjukdomsorsak och behandlingsalternativ vid olika tillstånd.
-
NetdoktorPro:s kongressbevakning från ESMO
Här samlar vi kongressrapporter, intervjuer och de största nyheterna från European Society of Medical Oncology (ESMO) årliga möte.
-
IPÖ ger information om spridd bröstcancer
Idag saknas information om patienter med spridd bröstcancer i det nationella bröstcancerregistret. Men nu är detta på gång, beskriver Maria Ekholm, överläkare på onkologkliniken i Jönköping, tillika ordförande i arbetsgruppen för Individuell patientöversikt (IPÖ) Bröstcancer.
-
Patientversion av nationella vårdprogrammet bröstcancer
“Det här är en viktig insats eftersom den ger möjlighet till patienter att förstå vad som ligger till grund för behandlingsbeslut och rekommendationer”, säger Antonios Valachis, överläkare vid Onkologiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro samt regional representant i vårdprogramgruppen för bröstcancer.
-
Följ fem patientfall om njurcancer i ny fortbildning
“Vårt sätt att tänka kring behandling vid metastaserad njurcancer har ändrats tydligt senaste åren och året, och därför är utbildningen högaktuell”, säger Magnus Lindskog, docent och överläkare i urologisk onkologi.
-
Progesteronreceptorhämmare kan minska risken för agressiv bröstcancer
Forskare från bland annat Karolinska Institutet har funnit ett nytt typ av läkemedel med potential att minska risken för aggressiv bröstcancer.
-
Ännu ett läkemedel mot bröstcancer subventioneras från maj
Från och med första 1 maj ska en tilläggsbehanlding till de aktiva substanserna trastuzumab och kapecitabin ingå i högkostnadsskyddet. Det enligt beslut från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.
-
Njurcancer
Njurcancer utgör 2–3 procent av maligna tumörer hos människan med ca 1200 nya fall per år i Sverige. Njurcancer är ovanligt före 40 års ålder med den högsta incidensen i 70-årsåldern (65-75) vid diagnostillfället.