Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Onkologi

Fler onkologer behövs på många håll i landet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-04

Annons

Hallå där Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare vid ASIH Långbro Park samt Karolinska Institutet, som just skrivit en medicinsk översikt om livmoderhalscancer!

Allt fler drabbas av cancer idag. Hur ser svensk cancervård ut i ett internationellt perspektiv?

– Svensk cancersjukvård står sig mycket bra internationellt, både i siffror för bot och överlevnad och hur cancerpatienter tas om hand. Dock finns exempel på oacceptabelt stora skillnader i resultaten, väntetider mm, mellan olika regioner i Sverige.

Annons
Annons

Vilka cancerformer ökar respektive minskar och varför har det i så fall skett en sådan utveckling?

– Totalt ökar antalet cancerfall i Sverige varje år. Mest beror det på att vi fortsätter att bli äldre och äldre, vilket i sin tur förklaras att vi överlever olika andra sjukdomar bättre, till exempel hjärtinfarkt. Bakom den totala statistiken finns både upp- och nergångar för enskilda cancerformer. Mest ökar alla typer av hudcancer, följt av bröst- och prostatacancer. Samtidigt minskar äggstocks- och bukspottkörtelcancer och det utan att vi vet riktigt varför.

Vad är utmaningarna inom ditt område?

– Behandlingsmöjligheterna ökar hela tiden, vilket gör att allt fler patienter står på aktiv behandling under allt längre tid. Det ställer förstås ökande krav på sjukvården att hinna med att informera och att ta hand om biverkningarna. Så den stora utmaningen är att dra nytta av de ökade möjligheterna så att de verkligen kommer patienterna till nytta - i hela landet. För det behövs sannolikt fler onkologer och definitivt fler röntgenläkare och patologer - för dessa grupper är bristen mer eller mindre akut på många håll i landet.

Annons
Annons

TIPS: Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från kongressen ESMO (European Society for Medical Oncology)? Lämna din e-postadress här »

Vad är det nya inom ditt område? 

– Vid sidan av all utveckling av nya operationsmetoder, strålbehandlingstekniker och nya läkemedel mot cancer sker en viktig och spännande utveckling inom förebyggande metoder. I Stockholm till exempel har Vårdval Hud inneburit kortare väntetider till hudläkare och såväl förstadier till malignt melanom, som tidig upptäckt av, hudcancer underlättas. Och inom bröstcancer finns ny forskning som ger grund för att med mammografi hitta inte bara cancern tidigt, utan även identifiera högriskindivider som i en snar framtid kan erbjudas förebyggande behandling för att inte utveckla bröstcancer.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.